Utemaning 24 – Ballongraketen

Nu är det dags för utemaningarnas andra flygtur, denna gång ska vi lämna flygplanen och prova på raketer istället. Många har någon gång tappat en ballong som inte varit knuten och sett den ”flyga” iväg. Nu ska vi utnyttja denna färdighet och skapa oss en raket och sedan testa flygfärdigheten.

Material och förberedelse

Till denna utemaning behöver ni:
Ballong
Sugrör
Snöre (med mindre diameter än sugröret)
Tejp
Ev en påsklämma.

Gör så här

Packa ihop materialet och bege er ut till en plats där det finns två ställen att spänna upp ett snöre mellan, t.ex. två träd.

Börja med att ta sugröret och snöret. Trä snöret genom sugröret och spänn upp snöret mellan två träd eller liknande. Det kan vara en fördel om startsidan är något högre än målet.

Blås upp ballongen och ”stäng den” med påsklämman eller håll i den så luften inte pyser ut igen.

Tejpa fast ballongen på sugröret med öppningen mot trädet vid startsidan.

Ta bort påsklämman och raketen startar.

Barnet kommer troligen själv börja bli kreativ och vilja fästa andra saker på ballongen som skall åka med. Ha roligt med detta och testa er fram.
Vad händer om ni blåser upp ballongen olika mycket?

Variant

Kan ni komma på andra experiment med ballonger? Vad händer med en ballong som du blåser upp i inne i värmen och tar ut i kyligare förhållanden (eller lägger i kylen om det är för varmt ute).
Prata om varm luft och kall luft.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi kreativitet, glädje, problemlösning, naturkunskap och teknik.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Andra Utemaningar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *