Utemaning 31 – Vattenlek

Vatten – detta fascinerande ämne. De flesta barn, och vuxna, gillar att leka med vatten på ett eller annat sätt. Nu tänkte vi ge vattenleken en mening och ett mål. Vatten kan flytta på mycket men nu är det vår tur att flytta vatten.

Material och förberedelse

  • Större kärl, t.ex. en gryta, spann, stor skål etc. Två stycken behövs till en bana, de behöver inte vara lika stora.
  • Små ”kärl”/”verktyg” t.ex. mått, mugg, slev beroende på hur mycket vatten ni vill flytta kan storlek på max 1dl vara lagom. Vill ni flytta många liter vatten kan man givetvis ha större kärl.
  • En bit slang eller sugrör kan också vara med om man vill för att flytta vattnet.

Gör så här

Fyll ett större kärl med vatten, placera ett annat, tomt, kärl några meter därifrån och bestäm hur mycket vatten som ska flyttas till det andra kärlet, är det lagom att det ska rinna över för att man ska vara klar eller ska det fyllas till en viss nivå?

Sen är det dags att börja flytta – ta de små verktygen och fyll med vatten, ta er till det tomma kärlet och häll över, upprepa tills kärlet är fyllt till den nivå ni valt.
Vilka ”regler” ni vill använda väljer ni själv, får man ha mer än ett kärl i handen på samma gång? Ska ni vara flera som går fram och tillbaka samtidigt eller man går en gång och sen är det nästas tur?

Variant

  • Ta tiden på er själva, kan ni göra det olika snabbt med olika metoder.
  • Använd kärl som läcker när ni flyttar för att göra det svårare.
  • Gör det till en tävling med två parallella banor.
  • Ha hinder på vägen mellan det kärl som har vatten från början och det som ska fyllas på.
  • Bygg mer avancerade banor för att transportera vatten.
  • Rensa upp i befintliga vattendrag så vattnet kan flyta fram.
  • Ha vattenkrig.

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, självständighet, iakttagande, kommunikation, språk, gemenskap, hänsyn, matematik, naturkunskap och teknik

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *