Utemaning 52 – Snö och Is

Denna vecka kör vi snö och is tema på veckans utemaning. Några av er har säkert snö utanför dörren och då är det bara att ge er ut. För oss andra som kanske inte har det får vi leka med temat på ett lite mer kreativt sätt. Eller jobba med lera och vatten…. ;0) Men vi vill helt enkelt inspirera till vinterlek, skapa lite mer ljus i mörkret men också leka lite med just snö och is. Veckans aktivitet/aktiviteter kan alltså variera beroende på vilka förutsättningar ni har och vad ni väljer att göra.

Material och förberedelse

Vilket material som krävs varierar lite på vad ni väljer att göra. Ska ni ge er ut och bygga snölykta och göra snöänglar kan det vara bra med ett ljus och tändstickor. Ska ni göra islyktor med hjälp av frysen så behöver lite mer saker men läs under varje aktivitet under Gör så här.

Gör så här

Snölyktor

Ta på er och gå ut och bygg snölyktor. En variant är att rulla snöbollar och stapla dem för att bygga en snölykta. Men ni får mer än gärna hitta p åegna varianter. Hjälps åt och låt kreativiteten hos abrnet och dig flöda hur ni kan bygga fina snölyktor. Om ni vill tända ljus i snölyktan/snölyktorna är det bra att ta ljus och tändstickor med er ut.

Islyktor och Isskulpturer

Har ni is naturligt ute kan en hacka ut en bit is och skulpturera eller gröpa ur för att göra en fin islykta. Eller kan ni frysa er en egen islykta genom att ställa ut behållare med vatten som får frysa.

Förslag på hur ni kan göra en islykta:

  1. Fyll (delvis) en behållare som ex hink, petflaska, kruka, plastburk etc med vatten
  2. Ställ i en minde behållare i vattnet och se till att tynga ner denna i den första behållaren så vattnet omger behållare 2 utan att rinna in i den. Det skapas då ett utrymme mellan innerväggen på behållare 1 ytterväggen på behållare 2 som skall vara fylld med vatten
  3. Om ni önskar kan ni stoppa ner fina löv, kvistar, bär mm i vattnet.
  4. Låt sedan detta frysa. Antingen ute eller i en frys
  5. När vattnet är fryst är det dags att ta loss isen från behållarna. Är det svårt kan du ex ta hjälpa att värma upp ytan med varmt vatten så lossnar det lättare.
  6. Placera ex ett ljus i lyktan och vips har ni spat er en fin islykta.

Önskar en bara göra en fin isskulptur med fina saker i behöver ni ju ednast använda en ebhållare som ni fyller med vatten och låtar barnet lägga i fina saker som sedan blir infruset i isen.

Har ni inte det är det möjligt att frysa in is i ex frysen hemma.

Snöänglar/Geggamojaänglar

Lägg er ner i snön eller på marken och gör typ sprattelgubbe liggandes. Res er sedan försiktigt upp och se vilja fina änglar det blir i snön, löven eller leran….


Utforska och prata om vatten, snö och is

Vad består is av? Vad händer med vatten när det blir kallt eller när is kommer in i värmen? Prata om hur de olika sakerna hänger ihop och prata om fryspunkt, smältpunkt mm.

Smält snö och se vad som händer
Ta in lite snö och se vad som händer när den smälter i en tallrik. Blir det något mer än vatten? Läs mer om vårt snöexperiment som vi själv gjort tidgare
Det går också att måla med lite vattenfärg på snön innan man låter den smälta t.ex. några prickar i olika färger – då blir det lite mer effekt när det smälter.

Bygg en snögubbe

Snögubbar kan byggas på många olika sätt. Men ut och låt kreativiteten flöda. Vill ni så ta med en t.ex. morot till näsa eller varför inte mössa och halsduk.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, problemlösning, iakttagande, kommunikation, språk, gemenskap.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *