Veckans Utemaning – Varför gör vi det?

Under 2019 kör vi konceptet Veckans Utemaning för att locka och inspirera fler till mer aktiv tid utomhus i vardagen.

Bakgrunden till projektet är att vi vill göra något för att öka barns rörelse och aktivitet. Och vi tror att det är så enkelt som att tid spenderad utomhus är tid i rörelse. Vi hoppas också att kunna inspirera till aktiviteter som ni kan göra tillsammans för att ha kul ihop.

Vi har genom våra testfamiljer förstått att just att få en liten knuff och inspiration i rätt riktning varje vecka så en kan få in en vana att tänka på att göra uteaktiviteter eller rörelseaktiviteter i vardagen är uppskattat. Och det är just det Utemaningarna är till för.

Se vår korta presentation av veckans Utemaning

Stillasittandet är en hälsobov

Vi förfäras över studierna som visar hur stillasittande barnen är idag!

 • Endast 1/3 av alla barn rör på sig enligt rekommendationerna. Dvs 60 min per dag.
 • Vi sitter stilla i genomsnitt 9 timmar på en dag.
 • Sveriges 4-åringar sitter stilla nästan halva sin vakna tid
 • På helgen minskar den fysiska aktiviteten.
 • Varje timme vi sitter ner minskar vårt liv med 22 minuter.

Det finns massa studier som visar att vi generellt rör på oss för lite. Samtidigt som det finns mycket som visar på de goda hälsoeffekterna med att röra på sig. Både för att förebygga sjukdomar men också för att öka koncentration, inlärning mm. Dvs ditt barn har större chans att lyckas generellt i livet om de rör på sig. Det är även bra att börja skapa vanor i tidig ålder. För det vi har med oss hemifrån påverkar våra vanor även senare i livet.

Vi skulle kunna fortsätta med massa fakta men rekommenderar er istället att gå in och läsa på Generation peps hemsida som har samlat en massa bra fakta på området. Läs mer på Generation peps hemsida

Läs mer om att Utebarn.se stödjer Generation pep

Vad är en Utemaning?

En Utemaning är en aktivitet som ni kan utföra utomhus. En liten rolig utmaning i vardagen. Vi leker med orden ute och utmaning. Att vara ute är härligt och utmaningen består i att hitta mer tid att vara ute i vardagen

Varje Utemaning består av en aktivitet att göra med barnen utomhus. En del av aktiviteterna kräver lite förberedelse, andra går att göra precis här och nu. Vi har också valt att ha lite olika nivå på de olika Utemaningarna för att inkludera så stor bredd som möjligt. Fokus är barn 3-10 år. Många av aktiviteterna går att anpassa för att göra också med barn 0-3 år. Målet är också att i den mån vi har kunskap också kunna inkludera barn med särskilda behov. Vi har i detta projekt också tagit hjälp av en sjukgymnast för att än mer kunna fokusera på rörelse och friskvård hos barn.

Hur kommer det gå till?

 • Vi kommer att publicera en ny Utemaning  varje vecka, på Utebarn.se samt våra sociala kanaler på Instagram/Facebook under hela 2019. Så du kan hitta det i den kanalen som passar dig.
 • Utemaningen för kommande vecka publiceras på torsdagen så du/ni har några dagar på er att planera in det i veckans schema om det behövs.
 • Du kommer kunna följa oss när vi utför Utemaningarna på Instagram: @Utebarn.se
 • Vi kommer använda hashtaggen #utemaning
 • Vi ser gärna att vi hjälps åt så lägg därför gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler till att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så att vi får se alla härliga bilder. 
 • Utemaningarna kommer att presenteras som nummer 1-52 och du kan haka på precis när det passar dig. Du kan göra Utemaningen samma vecka som vi presenterar den vilket vi hoppas du gör. Men det går så klart även bra att göra den senare.

5 anledningar till Veckans Utemaning

 • Det är hälsosamt att vara ute och röra på sig.
 • Skapa en gemenskap att göra något ihop med familjen. Barn gör som vi gör – ska vi bryta den hemska trenden med mindre rörelse måste vi vara med själva.
 • Ni kommer få göra nya saker som ni aldrig gjort tidigare. Det kan vara en utmaning i sig och det det är nyttigt att göra nya saker.
 • En utmaning för oss vuxna är att planera in och hitta det naturliga i att vara ute i vardagen även om det är mängder av andra saker som skall göras.
 • Var med och bryt den dåliga trenden med att barn rör på sig mindre och ge ditt barn bättre förutsättningar både fysiskt men också för inlärning och koncentration genom att röra på er.

Veckans Utemaning i olika kanaler

Följ Utebarn.se så du inte missar Veckans Utemaning.

Gå med i vår VIP Facebook-grupp ”Veckans Utemaning 2019” där vi varje vecka kommer lägga ut Veckans Utemaning. Där kan vi även inspirera varandra och berätta hur ni utfört veckans Utemaning:  https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Följ Utebarn.se på Facebook: https://www.facebook.com/utebarn.se/

Följ Utebarn.se på Instagram: @Utebarn.se

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder
3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.