Utemaning 53 – Reflexjakt

”Ett ljus i mörkret” är något som man ofta söker efter när saker är lite jobbiga. Nu ska vi göra en utemaning där ljuset är reflexen av en ficklampas sken och det jobbiga är att hålla sig vaken i mörkret, nu under vinterhalvåret behöver det dock inte bli så sent. Upplevelsen att gå i mörker med en ficklampa i handen och leta efter nästa mål är däremot spännande och utmanande både för små, stora och vuxna barn. Du kan enkelt variera svårigheten beroende på deltagarna.

Material och förberedelse

  • Reflexer, dessa kan vara likadana eller olika.
  • Snören att hänga upp reflexerna med, det kan räcka med de snören reflexerna eventuellt redan har.
  • Ficklampa/ficklampor

Förberedelsen är att gå ut och hänga upp eller gömma reflexerna och skapa en runda att gå. Tänk dig en tipsrunda fast med reflexer på varje stopp och kanske en skatt på slutet. Denna runda kan gå längs stigar eller i terrängen. Eller varför inte ute i trädgården eller på gården om ni har en sådan.

En bra sak att tänka på när du hänger upp reflexerna är att du, när du står vid den reflex man senast hittade ska kunna se nästa reflex med hjälp av ficklampan. För att underlätta detta kan det vara bra om det inte är fullt dagsljus när du hänger upp reflexerna och att du har en ficklampa med sig och ”testlyser” efterhand.
Vill man göra det lite klurig så kan man hänga reflexerna så att man bara kan se en framför sig i taget. Eller att de inte alls syns och deltagarna måste leta lite mer.

Tänk på att det kan vara lätt att snava och snubbla på lösa föremål och smågropar i mörkret.

Gör så här

Klä er efter väder och med en ficklampa i hand och bege er ut för att följa de upphängda reflexerna. Gör det till ett kul äventyr för barnen och möt dem där de är. Tycker de det är läskigt att vara ute i mörkret? Hur kan ni göra det lagom spännande?
Att ha reflexvästar på sig kan också vara en god idé. Finns ett par olika sätt som ni kan ha reflexjakt på.

Om man är flera som ska gå i olika ”grupper” d.v.s. om inte alla går tillsammans så se till att inte gå för tätt för då blir det inte lika roligt för de som kommer efter för då är det lätt att se när de som gått före hittar nästa reflex.

Variant

Reflexbingo – häng upp olika typer av reflexer på en given plats eller längs en runda. Gör en bingobricka med de olika figurerna och sedan är uppgiften att hitta de olika figurerna medan man är ute.

Vilka reflexer kan ni hitta- Häng upp olika typer av reflexer i ett område och lått barnet leka lite skattjakt och se vilka reflexer den kan hitta.

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi rörelseglädje, koncentration, sinnen, iakttagande och gemenskap.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *