Utemaning 11 – Solen går upp och ner

Solen går upp och ner! Varje dag! Dagarna passerar så snabbt att vi inte alltid reflekterar över detta faktum. Men denna utemaning går ut på att stanna upp en stund och se solen just gå upp eller ner. En chans att även prata om just detta med de lite äldre barnen.

Material och förberedelse

Till denna utemaning krävs inget material.

Gör så här

Kolla upp när solen upp och ner just hos er. En lista över när solen går upp och ner i olika kommuner kan du hitta här (https://www.dinstartsida.se/solen.asp).

Ta er ut, gärna till en höjd eller vid havet om ni har möjlighet till det. Ta med något varm att sitta på, kanske lite varmt te i en termos och sitt ner tillsammans. Prata kring hur det kommer sig att solen inte är hos just oss alltid. Var är solen när den inte är hos oss? Känner ni rentav någon som bor “på andra sidan jorden”?

Har ni inte möjlighet att ta er långt från hemmet så gör det bästa av vad ni har hemma. Har ni svårt att se horisonten där ni bor kan ni se hur solljuset kommer krypande mellan husen där ni bor. Observera hur färgen på himlen ändras och hur det blir ljusare ex.

Tillhör ni de lite mer morgontidiga varselserna passar kanske denna utemaning bättre att göras på morgonen. Se solen kasta sina första strålar över träden eller bergen?

Variant

Vill ni fördjupa er ännu mer inom detta området så har SMHI skrivit ihop en riktigt faktaspäckad text om Solens upp- och nedgång (https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/solens-upp-och-nedgang-1.4179).

Ni som verkligen går inför det här siktar kanske på att se solen gå både upp och ner denna veckan?

Är det molnigt och svårt att fånga solens upp- eller nedgång kan ni alltid simulera det hela med en ficklampa och en jordglob om det finns i hemmet. En boll kan annars vara en variant till detta.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi tålamod, naturkunskap och vardagsrörelse.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *