Utemaning 42 – Kastanjefigurer

Vad lekte era föräldrar och mor- eller farföräldrar med när de var små och det var höst? Många är det som gett sig ut och plockat kastanjer och sedan byggt figurer av dem, kanske till och med bondgårdar fulla med djur. Nu är det er tur att testa på detta och samtidigt få uppleva höstens variationer i naturen.

Material och förberedelse

  • Kastanjer (ekollon eller kottar går också att göra figurer av)
  • Tandpetare, tändstickor, grillspett eller liknande. Piprensare kan också fungera.
  • Liten skruvmejsel eller syl att göra hål i kastanjerna med.
  • Eventuellt lim
  • Ögon eller penna att rita ögon med om man vill ha det.

Gör så här

Denna utemaning har kan ha två delar. Första delen – samla kastanjer och andra delen – bygga med dem.

  • Gå ut en runda och leta upp kastanjer. (kan ni inte hitta kastanjer kanske det finns ekollon, kottar eller liknande)
  • När ni har ett gäng kastanjer är det dags att börja skapa. Hur kreationerna ser ut väljer ni själv.
  • Några tips: Olika djur – ta en kastanj och gör 4 hål och stoppa i pinnar som ben, gör ytterligare ett hål och stoppa i en pinne till, ta ytterligare en kastanj och gör ett hål i och sätt fast denna på den femte pinnen som ett huvud och sen är djuret klart. En snögubbe – bygg ihop två eller tre kastanjer på höjden. En spindel: En stor och en liten kastanj sätts ihop och sedan gör hål och stoppa i piprensare som ben.
  • Färska kastanjer är lättast att jobba med och kan gå att sätta ben på utan att göra hål i först, beroende på vad man använder för något som ben.
  • Skalen går också att använda och kan ritas ögon på för att skapa en igelkott eller limmas ihop med kastanjerna som hattar eller vad man vill.

Variant

Gå ut en runda, gärna en lång runda och samla på er olika naturföremål som finns nu på hösten och använd dessa som bordsdekorationer eller andra typer av dekorationer. Rönnbär, kastanjer

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, rörelseglädje, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, självständighet, iakttagande, gemenskap och teknik.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *