Utemaning 5 – Hoppa hage

Denna Utemaning är en gammal klassiker som aldrig går ur tiden. Vi ska nämligen hoppa hage. Minns du hur man gör?

Hoppa hage är en rolig aktivitet och de kan varieras på olika sätt. Du kan även lägga in lite lek med siffror mm i aktiviteten.

Material och förberedelser

Du behöver en hage och en sten. På något sätt behöver ni skapa en hage. Detta går att göra på mängder av olika sätt. Här listar vi några förslag men vi vet att ni kan vara kreativa så kör på.

  • Har du gatukritor och barmark kan du rita upp en hage med kritor
  • Rita en hage i snön. Med en pinne men vill du vara lite wild and crazy så med vattenfärg.
  • Markera upp en hage med hjälp av lösa föremål som stenar, pinnar etc.
  • Tejpa upp en hage med maskeringstejp eller liknande. Antingen ute men går faktiskt även att göra inne och ett sätt att även öka rörelseglädjen inne.
  • Leta upp en färdig hage på ex. en skolgård.

Gör så här

Minns du den gamla klassikern från skolan? Hur hoppar en hage? Det finns så klart olika versioner och hagarna kan göras olika men här beskriver vi ett sätt.

Så här hoppar du hage:
Börja i den lilla halvmånen. Kasta stenen först i ruta 1. Hoppa över den rutan och hoppa till ruta 2 och sedan till ruta 3. Hoppa sedan ut med benen och landa på ruta 4 och ruta 5 med ena foten i varje ruta. Hoppa sedan till ruta 6 och sedan till ruta 7 och 8 på samma sätt som ruta 4 och 5. Hoppa sedan till den stora halvmånen med siffran 9, vänd i ruta 9 och hoppa sedan alla rutorna i fallande ordning tillbaka till ruta 2 och ta upp din sten från ruta 1 och hoppa över ruta 1 till den lilla halvmånen.

Uppreda sedan detta med alla rutorna. Dvs nästa omgång skall du pricka nummer 2 med stenen. Hoppa alltid över den ruta där stenen ligger eller där du nyss har plockat upp stenen från.

Varianter

För de små barnen:
För de små barnen räcker det gott och väl att hoppa hage jämfota genom hagen. Det kan vara utmaning nog att försöka hoppa mellan rutorna och ni behöver inte ta med momentet att kasta och pricka rutorna med en sten.

Men ni kan även göra kasta en sten i rutorna som en aktivitet även om det är svårt för de små att pricka rutorna. Men bra att få öva på att kasta. kom ihåg att fira de små framgångarna med de små barnen.

Har ni siffror i hagen kan ni även prata och räkna rutorna och siffrorna tillsammans och göra det till en rolig och lärorik aktivitet.

För de större barnen:
De större barnen klarar ofta att hoppa på ett ben på de ensamma rutorna och landa på två fötter, en i varje ruta på dubbelrutorna.

Det kan vara en rolig utmaning att lyckas pricka de olika rutorna med stenen. Och detta blir en bra kastövning.

För den som vill kan en lägga in ett tävlingsmoment. En person börjar att hoppa men om den gör något fel. Dvs ex sätter ner båda fötterna i en ruta där en bara ska hoppa på ett ben, trampar på strecken eller kastar sin sten i fel ruta eller på ett streck är det nästa persons tur att hoppa. Lyckas en med alla moment får en fortsätta att kasta till de olika siffrorna. Men om en gör fel och det blir nästa persons tur får en fortsätta pa samma siffra nästa gång det är ens tur. Den som blir först färdig med alla 9 rutorna har vunnit.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi grovmotorik och kroppskännedom. Vi tränar även att räkna, följa regler

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *