Utemaning 32 – Bygga koja och läsa

Kom så kryper vi in här och läser en bok!
Visste ni att den tid föräldrar läser för sina barn minskat rejält de senaste åren? Denna vecka tänkte vi lyfta detta hjälpa till att ändra på det och hoppas att ni gillar det och hittar massa fina stunder att läsa tillsammans med ert barn. För att göra det extra mysigt tänkte vi att ni även ska skapa en mysig plats ute att läsa på, ett krypin eller en koja.

Material och förberedelse

  • En eller flera böcker!
  • T.ex två stolar och en filt eller något annat beroende på hur ni vill bygga ert krypin.
  • Rep, tvättklämmor
  • Annat byggmaterial som ni tycker passar.

Gör så här

Ta med er det ni behöver för att skapa ett krypin och ta er ut till en lämplig plats och skapa ert krypin. Sätt ett snöre mellan två träd och häng en filt över och ni har sedan ett tältliknande krypin.
En filt över ett bord eller några stolsryggar fungerar också bra. Har ni inte möjlighet att göra detta ute går det också att bygga en koja i köket. Eller bara sätta sig på en mysig redan existerande plats i naturen. Kanske ett spännande vindskydd. Har man tid, lust och möjlighet kan man ge sig på att bygga mer avancerade kojor, kanske en koja av långa grenar i skogen. Vad som fungerar för er. – Veckans mål är att hitta en plats där ni, barn och vuxen, kan krypa in och läsa tillsammans.

Tycker ni att det är jobbigt att läsa högt är det ett bra tillfälle att öva på och tänk på att barnen inte bryr sig om du tycker din röst är tråkig.
Är barnet äldre kanske ni kan turas om att läsa men gör det tillsammans.

Variant

  • En ficklampa under täcket blir också en bra läsplats
  • Större barn som läser själva kan också tycka om att lyssna när en vuxen läser, vill de inte alls låt dem läsa själv.
  • Läskunniga barn kan man växelläsa med – t.ex. varannan sida – skapar en väldig gemenskap.
  • Sjung tillsammans på en mysig plats.

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, planering, problemlösning, kommunikation, språk, gemenskap och hänsyn

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *