Utemaning 38 – Stenmemory

Är du bra på att minnas saker? Nu är det dags att träna minnet och plocka fram kreativiteten igen. Denna utemaning innehåller nämligen två steg – skapa ett memory och sedan spela det.

Material och förberedelse

Ni behöver gå ut och hitta ett antal fina stenar. Ta er kanske till en strand eller någon annan fin plats.

Pennor eller färger som går att måla på stenar med – vattenfärg fungerar bra så länge det är torrt där man använder dem.

Gör så här

  • Gå ut och samla en massa stenar – dubbelt så många som det antal par ni vill ha med i spelet.
  • Vid behov tvätta och låt stenarna torka.
  • Ta fram färgerna och måla olika figurer på olika stenar. Varje figur ska finnas på två olika stenar så att de bildar ett par.
  • Låt det torka
  • Spela ert nya spel gång på gång. Lägg ut alla stenarna framför er med figursidan neråt. Första spelaren vänder sedan upp två stenar, är de lika får vederbörande behålla paret och fortsätta att vända upp två nya stenar. Om stenarna inte är lika vänds de tillbaka och det är nästa spelares tur osv. tills alla stenarna är slut.
  • Om ni lärt er vilka stenar som döljer vilken figur kan det vara dags att skapa fler stenar med nya figurer.

Variant

Gör det klurigare genom att använda stenar som är väldigt lika, figurer som är snarlika eller att ett par inte är helt likt. t.ex ska en blå och en gul triangel bilda par. Måla bara prickar i olika antal på stenarna.

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, finmotorik, glädje, koncentration, planering, problemlösning, iakttagande, gemenskap, hänsyn, matematik och minnet.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *