Utemaning 1 – Promenadbingo

Promenadbingo

Nu kickar vi igång Veckans Utemaning och den allra första Utemaningen är ett promenadbingo. En aktivitet som går alldeles perfekt att göra på vägen hem från förskola eller skola! Eller på vägen hem från barnkalaset på helgen eller varför inte på en promenad med hela familjen?! Det är kanske många som är lediga och kan ta en promenad tillsammans med familj eller vänner.

Material och Förberedelser

Printa den färdiga Bingobrickan på länken nedan. Har du inte möjlighet att skriva ut kan ni så klart öppna den på datorn eller telefonen och rita av den. Eller gör en helt egen bingobricka med samma princip.

Utebarns Promenadbingobricka

Gör så här

Aktiviteten går ut på att göra olika rörelser för att fylla hela bingobrickan! När du ser följande saker ska du också göra följande rörelser. Detta är ett roligt sätta att få in mer rörelse men också ett bra sätt att få barn att gå en liten sträcka då det är en rolig lek på vägen. Tänk dock på trafiksäkerheten så på med reflexvästen och gör aktiviteterna först när du är säker på att bilar och andra trafikanter är på lagom avstånd.

Gör det till ett äventyr att försöka hitta de olika sakerna och gör sedan rörelsen med stor glädje. Barnen blir inspirerade av oss vuxna.

Lyktstolpe – Dansa en dans vid stolpen
Röd sak – Hoppa 10 hopp
Träd – Spring 3 varv runt trädet
Övergångsställe – hoppa mellan de vita strecken
Brun sak – Gå 10 baklängessteg
Löv på marken – sparka dem så att de yr! – har ni snö gör det med snön.
Gatukorsning – Gå 10 steg på tå
Hus – Hoppa 10 grodhopp
Hemma – Krama någon

Variant

De lite mindre barnen behöver hjälp med att komma ihåg och läsa alla aktiviteterna, men kan kanske själva få rita ett kryss i rutan när den rutans aktivitet är klar.

De lite äldre barnen kan själv ha en bingobricka i handen och kanske till och med tävla mot någon. Vem lyckas fylla bingobrickan först?

Ytterligare en annan variant är att för varje gjord aktivitet sätta ett streck i den aktuella rutan. Så kan ni göra varje aktivitet hur många gånger som helst. Väl hemma kan ni se hur mycket rörelse ni fick ihop!

Känner ni er kreativa och tycker det är roligt så kan ni ju mer än gärna göra en egen bingobricka med egna aktiviteter som ni själv hittar på. Då kan ni anpassabrickan ännu mer så det passar det området som ni promenerar i. Dvs det kan vara lite olika om ni istället vill gå en promenad i skogen där det är svårt att hitta övergångsställen :0).

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi rörelseglädje, grovmotorik och kroppsuppfattning, regler, följa instruktioner.

Tillsammans är vi starkare

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

2019 drog vi igång Veckans Utemaning och det var mycket populärt. Eftersom vi dessutom har fått önskemål om att återpublicera aktiviteterna gör vi det under hela 2021. Utebarn.se är initiativtagare av Veckans Utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder
4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.