Utemaning 22 – Naturtavla

Nu ska ni få möjlighet att återigen locka fram er kreativa sida och skapa något fint av det där barnen, och ni själva, gärna vill ta med er hem när ni varit ute.
Tanken denna veckan är att skapa tavlor ute i naturen som ni sen kan ta med er hem.

Antingen skapar ni provisoriska tavlor när ni är ute. Dvs tavlor som ni inte tar med hem utan ni skapar, observerar och sen lämnar ni materialet där ni fann det. Ha gärna med en vit duk eller liknande att lägga sakerna på för att ni lättare skall se och observera dem.

Eller så skapar ni en mer bestående tavla på papper eller ex gips.

Material och förberedelse

Till papperstavla kan du behöva:
– Papper, gärna lite tjockare t.ex. pappskiva eller en bit kartong eller varför inte ta locket från en skokartong, den har dessutom en färdig ram.
– Lim eller mattejp.
T.ex. ett sittunderlag eller en påse att lägga pappret på – som skydd mot fuktigt underlag.
– Pennor eller kritor om ni även vill rita på tavlan.

Till gipstavla:
-Gipspulver + vatten
– Något att blanda gipset i och något att röra med.
– En form att hälla gipset i t.ex. en djup plast- eller papperstallrik. Även här kan locket till en skokartong eller liknande fungera bra.

Övrigt material är tanken att ni ska hitta ute.

Gör så här

Ge er ut och samla ihop olika saker i naturen, lämpligt kan vara saker som inte är allt för tunga – gips klarar något tyngre saker än lim och mattejp.

Sen är det dags att börja vara kreativa.

Papperstavla: Lägg pappret framför er och sätt mattejp på eller använd lim för att fästa sakerna.
Gipstavla: Blanda ihop gipset och fördela ut i formen, beroende på hur löst ni blandat kan det behöva torka lite innan man placerar dit det ni hittat. Fördelen med gips är att man kan sticka ner pinnar som sticker upp och fästa mer ojämna saker som har svårt att fastna på pappret.

Variant

Varför inte prova att bygga en skulptur av naturmaterial. Kanske med rep eller lim som hjälp.

Prova att med hjälp av gips gjuta av djurspår – hitta tydliga djurspår, blanda gips och häll i – låt torka och ta ur.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, finmotorik, inlevelse och koncentration.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *