Utemaning 9 – Höger, vänster, rakt fram!

Denna utemaning handlar om att lägga in lite lek och rörelseglädje i vardagen eller som en lördagspromenad med hela familjen. Barnen tycker det är kul för att de faktiskt får vara med och bestämma. Vilket gör att promenaden blir extra rolig för alla. Ni kommer troligen dessutom till platser som ni inte brukar gå på. Skratta ihop åt tokigheterna som att ni kanske går i cirklar och ha roligt längs med vägen.

När ni väl behöver ta er hemåt får du som vuxen försöka strategiskt bestämma riktning de gånger det är din tur så ni börjar närma er hemåt. Eller får ni helt enkelt avsluta den och skratta åt att ni aldrig kommer hem annars…

Material och förberedelser

Till denna utemaning krävs inget material. Ta på er kläderna och ge er ut.

Gör så här

Ge er ut och gå och varje gång ni kommer fram till en korsning så turas ni om att välja vilket håll ni skall gå. Gör en turordning i vilken ni väljer. Ex först barn 1 sedan barn 2 och sedan du. Gå igenom reglerna så alla fått veta hur det skall gå till.

Den som väljer får helt enkelt säga och peka på vilket håll ni skall gå. De yngre barnen kanske inte kan höger och vänster men kan peka vilket håll de vill gå.

Går ni i skogen kan ni välja varje gång ni kommer till ett vägskäl. Eller så går ni inom ett mindre område och väljer helt random hur ni går mellan träden och granarna. Se bara till så ni har koll på var ni är så ni inte går vilse…. :0)

Variant

Denna utemaning kan göras både på vägen hem eller som en egen aktivitet. Dvs gör den när ni ändå skall transportera er men att det inte gör något om det tar lite längre tid. Eller gå ut och ta en promenad med syftet att hitta på något kul ihop och röra på er.

Här är exempel på hur aktiviteten kan varieras

  • Gör leken cyklandes
  • För större barn kan ni kanske göra det till en löprunda.
  • Vuxna kanske kan springa och barnen cykla?
  • Lägg till att en även kan välja att gå bakåt….. Kan bli knasigt kul.
  • Lägg till regeln att en inte vår välja samma som vid förra korsningen.
  • Gör aktiviteten mellan träden i trädgården, parken eller skogen. Med jämna mellanrum turas ni om vilket håll ni skall gå.
  • ni fattar….. låt fantasin flöda.

Färdigheter

I denna färdighet får vi framförallt in rörelseglädje men vi övar även färdigheterna grovmotorik, regler, glädje, beslut.

Även en ypperlig övning för att träna höger och vänster.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.