Utemaning 12 – Kasta flygplan

Nu är det dags för utemaningarnas första flygtur.  Många är vi vuxna som någon gång vikt oss ett pappersflygplan och testat flyglyckan med olika resultat. Frågan är, har ni provat att göra det med barnen? Det finns många sätt att vika plan och även för väldigt små barn kan man hitta på ett kastbart plan. Knyckla ihop ett papper och vik ut små vingar och låt barnet prova att kasta, kanske inte så vi föreställer oss ett pappersflygplan men varför måste de se ut som när vi var små?

Material och förberedelse

Papper, vita eller färgade och eventuellt instruktioner för hur man viker flygplan.

Färgade pennor, om ni vill färglägga era plan eller annat att dekorera med så som klistermärken.

Gör så här

Första steget kan göras ute eller inne beroende på väder. Vik er varsitt flygplan, eller flera om ni vill. Om ni vill ha tips på hur så titta gärna på våra instruktionsfilmer eller sök på nätet efter andra varianter. Prova gärna några olika.

Ta sedan med er planen ut och lek med dem, kasta dem framför er på promenaden (om den inte går längs med vägen) eller kasta och se om de kan pricka en viss punkt eller flyga genom på ett visst ställe. Är någon modell bättre på att hålla sig i luften? Har de olika flygstil? Blir det olika om man kastar på olika sätt?

Vill man gå vidare så kan man tänka såhär:
Är det något plan vi tycker extra mycket om egenskaperna hos? Kan vi då förändra, eller vika ett nytt för att få de egenskaperna hos fler plan?

Här följer ett antal instruktionsfilmer på hur du viker olika flygplan.

Variant

Det finns många varianter på denna lek, det går också att göra den till en tävling. Tävlingen kan vara mellan olika plan eller så kan man göra sitt eget plan och se vilken tillverkare som lyckas bäst. Man kan tävla i både landa närmast en punkt eller vem som kan komma längst eller vilket plan som kan vara i luften längst.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi finmotorik, kreativitet, fantasi, koncentration, planering, problemlösning, iakttagande

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *