Utemaning 14 – Lekplatsturné

Nu är det dags att utöka kännedomen om de faciliteter som redan finns för utelek. Kan ni hitta tre lekplatser ni inte har besökt tidigare? Kanske finns de i närområdet men ni har inte varit där eller så kräver det lite planering för att ta sig iväg. I en del städer finns det kartor över var det finns lekplatser; skriv ut en karta och kryssa för dem efter hand som ni besökt dem. Varför inte betygsätta dem, var de värda ett besök? vill ni besöka dem igen? eller den har var inte alls rolig?

Material och förberedelse

Vilket material ni behöver är i denna utemaning väldigt valfritt. Vad vill ni ha med er till lekplatsen? Spannar och spadar? Bilar? Något annat?

Ska ni göra det som en utflykt, kort eller lång, packa fika.

Gör så här

Leta fram tre lekplatser eller kanske utegym som ni inte tidigare besökt och planera in ett besök. Olika dagar eller planera in en hel- eller halvdagsutflykt med en lekplatsturné. För vissa blir detta en större utmaning än för andra då vi bor på olika platser med olika stor lekplatstäthet.

Prova de olika lekredskapen på lekplatsen, bygg en stad med vägar i sandlådan eller något helt annat.

Passar inte en traditionel lekplats dig och ditt barn så tänk ut 3 andra platser ni kan besöka. 3 nya fotbollsplaner, 3 nya plaster i skogen eller 3 nya platser att åka skateboard…. Det viktiga är tre nya plaster att ha roligt tillsammans på.

Variant

Som vuxen eller lite äldre barn är lekplatser inte alltid den roligaste platsen. Passa på att använda tiden på lekplatsen som träningstid. Utnyttja lekplatsens olika redskap, gör armhävningar mot trappan eller något annat redskap, gör step up på kanten till sandlådan, gör benböj eller utfallssteg. Använd klätterställningen som en hinderbana etc. möjligheterna är stora.

För de lite äldre barnen: Man kan också göra själva vägen till den största delen av utemaningen – leta upp var det finns en lekplats eller någon annan intressant plats att besöka, leta fram platsen/platserna på en karta – använd en vanlig karta eller skriv ut från nätet. Försök sedan att gemensamt följa vägen ni går på kartan och hjälps åt att välja rätt väg vid behov. Är barnen vana vid att läsa karta behöver de kanske ingen eller endast lite hjälp.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi bland annat planering, grovmotorik, sinnena, rörelseglädje, fantasi och kreativitet.

Mer om Veckans Utemaning

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *