Utemaning 23 – Ordjakt

Hajglasögon, pansarhaj, bajs, hem, panda och hästskokartong!
Vad har dessa ord gemensamt?

Jo, de kan alla vara en del av denna veckas utemaning!
Dags att ge sig ut på jakt, ordjakt eller skattjakt valet är ert! I denna utemaning är skattkartan ett ord och ni ska tillsammans ge er ut på jakt efter saker som börjar på de olika bokstäverna i ordet. T.ex. kan man välja ordet SKOG, Sten, Kotte, Ogräs och Gren kan då bli dagens skatt. Eller varför inte Skogsmaskin, Ko, Odling och Gård, svårare att bära med sig men kan vara minst lika roliga att hitta.

Material och förberedelse

Papper och penna samt en påse, väska eller liknande att samla saker i. Någon form av kamera t.ex. i telefonen kan också användas.

Välj ett eller flera ord ni skulle vilja samla saker till. Vilka ord som helst kan användas.
Några tips för den som behöver hjälp med fantasin: utemaning, utebarn, era egna namn eller efternamn, olika djur, ninjago eller egna hittepåord som hajglasögon och hästskokartong valet är ert!

Gör så här

Välj ett ord, skriv ner det på ett papper så att det är tydligt för alla vilka bokstäver ni ska hitta saker på.
Ta med er något att samla saker i och ge er sedan ut på jakt efter dessa skatter till ordet.

Ta gärna med papper och penna eller flera lappar med olika ord redan från början så ni kan fortsätta när ni löst första om ni vill. När ni hittat en sak så ta den med er.

Om sakerna skulle vara fridlysta eller för stora för att ta med hem så prata om dem och bocka av på ordet, t.ex. är en gran lite stor att ta med sig men ni kan ju hitta den och använda den ändå.

Om ni vill och har möjlighet kan ni ta bilder sakerna som inte går att ta med.

Använd fantasin och klura lite, ett eklöv kan ju både vara, löv, blad och just eklöv och då börja på tre olika bokstäver.

Ta gärna en bild – lägg sakerna i den ordning de kommer i ordet, ta en bild på sakerna och lägg upp bilden i facebookgruppen och se om andra kan gissa vilket ord det ska bli.

Varianter

Här kommer in lista på olika typer av varianter som ni kan göra. Eller hitta på en egen.

  1. För de yngre barnen: Om barnen ännu inte har lärt sig ord och bokstäver kan ni välja lite lättare ord där ni själv kan tänka er att ni kan hitta saker som skog, och sedan prata om vilka saker ni kan leta efter på de olika bokstäverna och sedan tillsammans leta er framåt.
  2. För den tävlingssugna: Denna variant kräver att man är två eller flera personer eller lag. Välj ett ord. Gör det till en tävling vem som löser uppgiften snabbast. Vilken person eller lag kan hitta sakerna till ordet först?
  3. Tävling med tvist: Detta är också en kamp mellan olika personer eller lag. Här kan ni välja ett antal bokstäver och skriva ner ett ord med detta antalet och sedan byta ord med det andra laget och se vem som kan hitta sakerna snabbast.
  4. Gissa ordet: För minst två lag/personer. Välj ett ord säg inte vilket till övriga om ni inte är i samma lag, samla saker, lägg dem i ordning och se om övriga kan gissa vilket ord det är och samtidigt har övriga gjort samma sak och du kan få gissa vad de valt för ord.
  5. Associeringslek: Välj en person eller en sak och leta saker som du kan associera med denna. Låt fantasin flöda. Ex välj Nalle Puh. sedan kan du leta upp honung, en kanin, skog, pinne (puhpinne) etc….
  6. Samla inte saker utan ta endast foto: Istället för att ta med sakerna ni ser och vill ha till ordet, ta en bild. (dvs även på saker som egentligen är möjliga att ta med sig)

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, sinnen, problemlösning, iakttagande, kommunikation, språk, och naturkunskap.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *