Utemaning 16 – Pinnhund

Många barn önskar sig någon gång i livet ett djur och denna veckan ska deras önskan få gå i uppfyllelse med hjälp av en pinne, ett snöre och en stor dos fantasi.

Första gången vi hörde talas om detta så kallades det att man skulle göra en Pinnhund. Men efter att ha upplevt detta tillsammans med olika barn så har vi också upptäckt att endast fantasin sätter gränser för vilka djur man kan göra och djuren kan snabbt bli viktiga för barnen. Katter, kaniner, björnar mm har vi stött på i detta format, vilka fler djur kan få liv på detta sätt?

Material och förberedelse

  • Hemma: snöre, vilken typ spelar mindre roll och eventuellt en penna att rita ögon med på pinnen.
  • Om ni väljer att göra knopar är det bra att ha ett snöre/rep som är ca 5mm tjockt.
  • Ute: Pinne

Gör så här

Gå ut och leta upp en pinne i valfri storlek. Tänk på att den ska kunna bäras eller släpas med. Knyt fast snöret i pinnen, måla ögon om ni vill och vips så är ditt djur klart.  Om ni vill kan ni nu namnge era djur. Sen är det dags att ta med sig djuret på upptäcktsfärd. Varför inte visa djuret vad ni brukar göra när ni är ute? Har ni en koja någonstans i närheten, visa upp denna för era djur eller bygg små hinder och hoppa hinder tillsammans.

Vissa djur har gjort sitt när den dagens utelek är klar medan andra får ett långt liv tillsammans med husse eller matte.

skapa en pinnhund
skapa en pinnhund
skapa en pinnhund

Variant

För det större barnen kan man göra det till en övning i att knyta knopar istället och helt hoppa över “djuret” men även här kan det vara bra att ha en pinne.

Vill ni ha tips så titta gärna på våra filmer där vi visar några grundläggande knopar.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi fantasi och finmotorik. För de som gör knopar tillkommer också friluftsteknik.

Mer om Veckans Utemaning

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder
En kommentar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *