Utemaning 8 – Hinderbana

Denna vecka utemanar vi er att göra en hinderbana. En hinderbana kan se ut på många olika sätt och kan anpassas efter de som ska ta sig igenom den. Vad tycker ni är roligt och vilka utmaningar triggar er?

Är det ett hinder som innebär att man ska bygga ett torn eller är det när ni behöver klättra högt upp för att passera, krypa under eller någon helt annat?

Kanske gillar ni den variant som Daniel och Estelle gjorde:

Material och förberedelser

Fundera på vilken typ av hinderbana ni vill göra och om ni behöver något material. Kanske har ni något rep eller snöre ni kan använda. Hitta på en helt egen med det material ni har att tillgå på gården, i parken eller i trädgården. Engagera gärna barnen. De tycker ofta det är roligt att hitta på hinder själva.

Om ni inte vill hitta på en egen hinderbana så finns två olika varianter att använda från Friluftsfrämjandet. Så de kan vi varmt rekommendera.
Skogsmulles vinterhinderbana som är gjord för att göras i snö men som till 80% kan göras även på barmark. Samt Skogsmulles hinderbana för barmark.

Det kan behövas; rep – flera olika, något att kasta (kan plockas i naturen).

Skogsmulles vinterhinderbana: https://www.friluftsframjandet.se/globalassets/ovrigt-webbinnehall/ovriga-bilder/friluftsframjandet_skogsmulleshinderbana_vinter.pdf

Handledning till Skogsmulles vinterhinderbana: https://www.friluftsframjandet.se/contentassets/ca76bfe2f95c4cb8b10719f8ffd5ac50/17-279_ff_vinterhinderbana_manual1_final.pdf

Skogsmulles hinderbana: https://www.friluftsframjandet.se/contentassets/af653c3cbb8b465e87a26d87e29311e8/friluftsframjandet_skogsmulleshinderbana.pdf

Handledning till Skogsmulles hinderbana:
https://www.friluftsframjandet.se/contentassets/af653c3cbb8b465e87a26d87e29311e8/friluftsframjandet_skogsmulleshinderbana_manual.pdf

Gör så här

Bygg hinderbanan och gå igenom med barnen vad en skall göra vid varje hinder – Sen är det bara att köra!

Om ni väljer någon av Skogsmulles hinderbanor: Skriv ut bilderna på hinderbanans olika aktiviteter. Ta med dem ut och bygg upp banan tillsammans. Om någon enstaka aktivitet känns för svår eller inte alls passar er så kan man ta bort den eller hitta på en variant så att det fungerar. T.ex. snöängel kan bli lövängel om det saknas snö.

När banan är klar är det bara att påbörja genomförandet och fortsätta varv efter varv om ni vill. Är det några delar ni gillar bättre än andra upprepa dem eller bygg om banan med era favoritdelar eller andra hinder efter egna idéer.

Variant

Kanske göra två identiska hind erbanor och gör en tävling av det?

På vissa platser finns det hinderbanor på lekplatser och liknande och de kan man också utnyttja om man vill. Eller så utnyttjar man lekredskapen på en lekplats som hinder. Vem har sagt att man måste gunga på gungan? Man kanske ska klättra över sittplattan istället. Man kan också göra hinder utan att bygga, t.ex. slalom mellan träd, balansera på en pinne på marken, klättra över en sten osv. Det enda som sätter gränserna är fantasin.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi.

  • Kreativitet
  • Fantasi
  • Rörelseglädje
  • Grovmotorik
  • Glädje
  • Koncentration
  • Planering
  • Problemlösning

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *