Utemaning 21 – Vårens färgkarta

Nu tänkte vi att det är dags att passa på och njuta av vårens alla färger! Här i söder har det varit vår ett bra tag nu och vi har fått se naturen förändras och förnyas. Dessa skiftningar och årstider som är så fantastiska i naturen. Att se naturen vakna till liv och få nya färger är för många en energikick och så välkommet.

Vad är det egentligen för färger vi har omkring oss på våren? Nu är det dags att öppna våra sinnen och leta lite efter färger och inte bara njuta av helheten.

Material och förberedelse

Skriv ut färgkartan som vi tagit fram eller gör en egen. Det går bra att rita en egen med motsvarande eller andra färger.
En plastficka, burk, påse eller annat att samla saker i kan vara bra att ha.

Ladda ner våra färgkartor för våren:

Färgkarta med flera gröna fält

Färgkarta med lila fält som gör det lite svårare

Gör så här

Ta med er en eller varsin färgkarta och bege er ut i naturen; en park, närområdet eller varför inte någon skog. När ni väl är ute är det bara att starta skattjakten! Denna gång är skatterna föremål i naturen i olika färger. Låt barnen leta efter en sak som motsvarar varje färg på färgkartan. Välj själv om ni vill ta med er föremålen eller bara bocka av att ni hittat dem. Lyckas ni tillsammans hitta saker i alla färgerna? Även om man letar tillsammans kan det vara bra att ha varsin karta.
Glöm inte bort att stanna upp och njuta av naturen, kanske ta en fika tillsammans i det gröna!

Variant

  • Gillar ni att tävla? Ta var sin karta och se vem som kan hitta alla färgerna först. Fotografera om ni inte kan eller vill ta dem med.
  • Gör egna kartor med andra färger eller former. Låt gärna barnen själv göra sin färgkartor och prata om vilka färger som ofta finns i naturen och hur de skiftar över året.

Läs även inlägget om höstens färgkarta

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi, rörelseglädje, glädje, koncentration, sinnen, problemlösning, iakttagande, kommunikation och gemenskap

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder
En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *