Utemaning 26 – Plocka blommor

Imorgon är det midsommarafton! För mig är det den av årets högtider som är mest förknippad med blommor och att själv plocka blommor. På midsommaraftons morgon tog vi var sin spann och cyklade iväg för att plocka blommor så att vi kunde göra kransar till stången. Detta försöker vi idag även göra med barnen. Ofta växer det blommor längs vägar eller på små gräsytor i stan. Även om vi är många som gärna skulle slippa maskrosorna i gräsmattan så är det också blommor som plockade och satta i en vas, lyser upp med sin gula färg.

Denna veckan tänker vi att ni ska ut och plocka blommor (där det är tillåtet såklart). Tusenskönorna i gräsmattan brukar också kunna bli fina. Olika typer av gräs, strån och andra gröna växter kan också bli vackert.

Material och förberedelse

Denna utemaning kräver egentligen inget material eller någon förberedelse om man inte vill. Om man vill kan man ta med en spann/hink och en sax för att underlätta plockande och hemtransport annars är det bara att gå ut på promenad och titta efter blommor.

Gör så här

Ta på er lämpliga skor för en promenad och ge er ut och leta blommor. Eller varför inte hoppa på cyklarna och cyklar en bit och se om ni kan hitta några. Plocka några blommor ni vill ha och ta dem med er, ta er vidare och plocka någon annanstans också.

Tänk på att inte plocka blommor som är fridlysta eller i planteringar.

När ni kommer hem sätter ni blommorna i vatten, det behöver inte vara i en vas – ett glas, en tom glasburk, spannen från sandlådan eller vad som helst som kan hålla vatten inne fungerar bra.

Här kan ni läsa mer om vad som gäller om ni är osäkra på vilka blommor som får plockas och inte.
https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Plocka-blommor-bar-svamp/

Har ni midsommarfeeling så kan ni binda kransar eller liknande av det ni plockat.

Variant

  • Kan ni hitta sju sorters blommor och lägga under kudden, så som Barnen i Bullerbyn gjorde? Det sägs att en ska plocka sju olika soters blommor. Lägg dem under kunden och du skall drömma om din tilltänkta partner.
  • Ge er ut och titta på blommor, plockbara eller sådana man inte ska plocka och se om ni tillsammans kan namnge ett visst antal t.ex. 10, om ni vill göra det mer avancerat tar ni med en bok eller en app som kan hjälpa er på traven.
  • Kan ni hitta blommor som luktar? Vilken luktar bäst? Finns det någon som luktar illa?
  • Gör något annat än en bukett av blommorna t.ex. en krans till håret.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi finmotorik, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, iakttagande, hänsyn och naturkunskap.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *