Utemaning 51 – Aktivitetskort

”Jag har inget att göra…”, någon som hört dessa ord från sina barn?
Ibland är det svårt att veta vad man ska hitta på när man är ute med barnen. Vissa gånger kommer leken spontant och med fullt ös, men andra gånger har barnen lite svårare att komma igång med något roligt. En lek vi ofta kör för att bryta av en stund är våra aktivitetskort.

Material och förberedelse

  • Någon form av aktivitetskort. Skriv ut våra aktivitetskort och klipp ut eller skapa egna. Våra finns i två varianter: en för lite mindre barn och en för de lite större. Vill man kunna använda korten i alla väder kan man välja att laminera dem eller skriva med vattenfast penna på något material som tål vatten. et går även att köpa tryckta färdiga vilket vi även länkar till i våra inlägg nedan.
  • Aktivitetskort 2-5år
  • Aktivitetskort 6-10år

Ladda ner Utebarns Aktivtetskort för 2-5 år

Ladda ner Utebarns aktivitetskort 6-10 år

Gör så här

Ha med korten ut antingen som en planerad aktivitet eller som en aktivitet när lekandet inte flyter på av sig själv.
Håll korten i handen som en solfjäder eller sprid ut dem på marken.
Låt ett barn dra eller fiska upp ett kort. När barnet själv, eller en vuxen, läst kortet så utför alla det som står på kortet om det är möjligt annars är det den som drog kortet som får utföra uppgiften. Sen är det nästas tur att dra ett kort. Självklart är det upp till var och en om ni vill att alla ska utföra varje uppgift eller bara den som drog kortet – vissa kort kräver dock att man är mer än en person.

Variant

Skapa en fiskedamm med aktivtetskorten. Låt barnen först fiska upp ett kort för att sedan utföra aktiviteten. För detta kan det vara bra att ha följande:

  • Pinne som fiskespö
  • Snöre
  • Magnet
  • Lim
  • Metallgem

Knyt snöret i pinnen, fäst magneten i andra änden av snöret med lim. På varje kort sätter ni sedan ett gem och sen går det att fiska upp korten ur en spann eller annan behållare.

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, självständighet, iakttagande, kommunikation, språk, gemenskap, hänsyn och matematik.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.