Utemaning 46 – Kåsrace

Nu är det dags att plocka fram lekfullheten och bege sig ut i naturen för en stunds klurande och rolig gemenskap. Det är dags för en utelek som är snabb och enkel att rigga och som brukar vara riktigt poppis hos barn i olika åldrar! Den är dessutom enkel att anpassa i svårighet efter barnens ålder och klurighetsförmåga. Vi ska köra Kåsrace!

Material och förberedelse

För att genomföra ett Kåsrace behöver du följande:

  • Rep/snöre av lagom längd och tjocklek
  • Kåsor/muggar med hål/handtag eller något annat med hål i att trä på repet. Går också att göra öglor av några snörstumpar att trä på repet.

Gör så här

  • Knyt fast ena änden på repet i ett träd eller något annat som är en bra startpunkt. Trä sedan repet runt olika saker. Fortsätt runt ett annat träd, under en bänk, genom en buske, över en bäck eller vad som passar och finns där just du ska köra kåsrace.
  • Trä på alla kåsor/muggar i starten på repet. Låt barnen föra kåsorna/muggarna längs repet ända till repets slut. Ibland kan de behöva samarbeta för att lösa problemet när repet är lindat kring ett träd eller om de måste krypa under en stock/bänk el. dyl.
  • En fördel med denna lek är att ingen vinner, ingen förlorar. Man kan bara komma i den ordning man väljer kåsor från början.
  • Det måste inte vara en vuxen som skapar banorna – låt barnen skapa banor åt varandra eller åt sig själva.
  • Anpassa svårigheten på klurigheter baserat på barnets ålder. För äldre barn kan man ex trä repet så de behöver klättra lite eller liknande.

Variant

Samma som originalet men Låt deltagarna göra utmaningen med svårighetsen att kåsan får aldrig släppas -eller skifta hand – dvs man måste själv också följa repet.

En utveckling av föregående variant, som med fördel görs med större barn/ungdomar, är att knyta fast en handled kring snöret så att de själva måste runt träd och följa repet tills dess slut. För att lägga till en dimension till övningen så kan man sätta ögonbindel på deltagarna och kanske dessutom låta dem ha ryggsäckar på ryggen. Viktigt att tänka på när man skapar banan att man gör det möjligt att ta sig fram på det sätt man tänker att man ska ta sig fram.

Om man gillar att tävla kan man ta tiden och se vem som kan ta sig genom banan på kortast tid.

Bygg svåra banor som kräver att man samarbetar för att kunna föra kåsan från start till mål.

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, självständighet, iakttagande, kommunikation, gemenskap och hänsyn

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *