Utemaning 48 – Snurra och rulla

Vad finns det i vår omvärld som kan snurra och rulla? och vad är egentligen skillnaden mellan att snurra och rulla? Finns det saker som kan snurra med inte rulla och tvärtom? Nu är det dags att testa och utforska detta ämne.

Material och förberedelse

Denna veckan behövs varken material eller förberedelse mer än möjligtvis något att stoppa sakerna i när ni är ute och letar.

Gör så här

Gå ut och leta efter saker som kan snurra eller rulla!
Undersök:

  • Vilka saker kan rulla?
  • Vilka saker kan snurra?
  • Rullar/snurrar de på olika sätt?
  • Vilken lutning behövs för att de ska rulla iväg?
  • Hur många varv kan de snurra?

Diskutera:

  • Vad är skillnaden på att snurra och rulla?
  • Varför rullar respektive snurrar vissa saker lättare än andra?
  • Vilka egenskaper behövs för att vara en bra snurrare/rullare

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, iakttagande, kommunikation, språk, gemenskap, naturkunskap och teknik

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *