Utemaning 34 – NaturTV

Nu kanske många tänker; hur kan TV vara en utemaning? Samtidigt finns det säkert många som någon gång testat NaturTV som barn eller kanske till och med som vuxen. Kanske utan att veta att det i vissa sammanhang även benämns som Mulle-TV och Mulleradio. Nu ska vi nämligen ta oss ut i naturen för att titta och lyssna.

Material och förberedelse

Det behövs egentligen varken material eller direkt förberedelse för denna utemaning men något att ligga på t.ex. filt eller liggunderlag kan vara skönt att ta med sig ut. Planerar ni att vara ute en längre stund är matsäck/fika alltid trevlig att ha med.

Om man vill göra en tv-ruta behövs rep/snöre och något att kapa repet med.

Gör så här

Gå ut och lägg er på en bekväm plats och titta på vad ni har ovanför er. Det kan vara molnen – kan ni se om de föreställer något? Fantisera gärna vidare och hitta på egna sagor/historier om det ni ser.
Är ni istället på en plats där ni ser träd blandat med himlen så undersök gärna hur löven rör sig. Kan ni se molnen genom trädtopparna eller är det alldeles tätt? Ser ni några djur?
Man kan också sätta sig upp och bara titta rakt in i naturen i vår egen höjd.
När ni tittat en stund, prata gärna om vad ni sett.

Om man vill kan man göra en TV-ruta: Leta upp fyra pinnar och knyt/surra ihop dem i ändarna så att ni skapar en fyrkant. Titta sedan genom denna.

Variant

Som komplement till NaturTV-tittandet kan ni också lyssna på Naturadion/mulleradion. Minskar ju även den så omdiskuterade skärmtiden. :0)
Gör på samma sätt men stäng ögonen och lyssna på vad ni hör – är det rörelse i träden som hörs, en avlägsen väg med bilar, barn som leker eller något helt annat? Prata sedan om vad ni hört, har ni hört olika saker? Lyssna igen och se om ni kan identifiera det ni själv inte hört tidigare.

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi: fantasi, inlevelse, koncentration, sinnen- syn och hörsel, iakttagande, kommunikation, gemenskap och hänsyn.

Mer om Veckans Utemaning

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

________________________________________

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *