Utemaning 19 – Tre i rad

Denna vecka är det åter dags att plocka fram kreativiteten och skapa veckans aktivitet. Denna gången tänker vi att ni ska spela spel.
En klassiker, nämligen tre i rad.

Allt material som behövs kan hämtas i naturen men det finns också möjlighet att använda en del material du har hemma för att skapa själva spelplanen. Ge er ut på jakt, använd er fantasi och kreativitet för att skapa era spelpjäser. Ha roligt med detta och testa att spela med olika saker. Kanske både stora och små saker.

Material och förberedelse

  • 3 kottar och 3 stenar (eller 3 av något annat ni hittar i naturen)
  • Penna att rita med
  • Papper, brädbit eller 4 långa pinnar

Gör så här

Spelpjäser: Gå ut och leta upp två omgångar med tre av någonting lagom stort att ha som spelpäser, t.ex. tre kottar och tre stenar. Vad som är lagom stort till spelplanen avgör ni själv beroende på vilken typ av spelplan ni vill göra.

Spelplan: Ta ett papper eller en träbit och rita ett rutnät med nio fält 3*3.
Ett annat alternativ är att ta fyra pinnar och läggar dem så att man får ett rutnät på samma sätt som när man ritat. (utan ytterlinjer)
Man kan också rita detta rutnät med gatukritor på trottoaren eller med en pinne på en grusgång.

Spelregler: Två spelare, med vars en sorts spelpjäser (t.ex. kottar eller stenar) lägger nu en pjäs i taget på spelplanen och försöker få tre i rad, rakt eller på diagonalen. När alla pjäserna ligger på spelplanen får man istället börja flytta dem för att få tre i rad.

Läs vårt tidigare inlägg om att göra tre i rad med barnen

Variant

  • Skapa ett mer avancerat spel så som Fia med knuff.
  • Samla en massa pinnar och spela plockepinn.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, finmotorik, glädje, koncentration, planering, problemlösning, iakttagande, strategi, turtagning och gemenskap.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder
En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *