Tre i rad

Häromdagen när jag hämtade barnen på förskolan tog vi den långa vägen hem. Den långa vägen för oss innebär oftast en runda genom parken (rekreationsområdet Bulltofta som räknas som norra Europas största park) som vi har valt att bo precis bredvid. Denna dagen fick barnen uppdraget att leta upp 3 stenar och 3 kottar. För vi skulle göra ett spel när vi kom hem. Den som liksom jag spelat luffarschack och tre i rad som barn har inte så svårt att räkna ut att det var just precis det vi skulle använda stenarna och kottarna till!

Väl hemma tog vi en liten brädbit vi hade liggande i trädgården och ritade upp spelplanen. Det går såkart precis lika bra att rita upp spelplanen i grusen på gångbanan eller på ett papper om en inte har tillgång till en brädbit.

Här kan du gratis ladda ner vår spelplan till tre i rad!

MATERIAL:

  • Spelplanen som ritas på en brädbit, en grusplätt eller ett vanligt papper.
  • 3 kottar
  • 3 stenar
  • Penna att rita med
  • Papper eller brädbit

tre i rad

TIDSÅTGÅNG:

10-30min

GÖR SÅ HÄR:

Låt barnen leta upp kottar, stenar, pinnar, snäckor eller vad som nu finns att tillgå. Det viktiga är att det är sex saker i två olika sorter. Rita upp ett rutnät med 3×3 rutor. Spela!

tre i rad

Reglerna till tre i rad är enkla. Två personer spelar mot varandra och får var sin sak (kottarna eller stenarna) att lägga på spelplanen. Varje person ska försöka lägga sina saker i en rad, alltså tre i en rad. Antingen på bredden, höjden eller på diagonalen. Om alla sakerna ligger på plats på brickan och ingen har vunnit får man flytta på sin sak när det är ens tur. Den som först får tre i rad vinner!

tre i rad