Utemaning 35 – Naturmandala

Denna veckan vill vi att ni plockar fram era kreativa och fantasifulla sinnen och skapar saker av det som finns i vår vackra natur. Vi ska skapa naturmandala eller naturkonstverk av olika slag. (läs om vad mandala är på wiki) Mandalas är spännande och kan göras på många sätt genom att placera ut föremål i en cirkelform. Har ni inte testat detta tiidgare så kan vi varmt rekommendera det. Men ni kan även göra andra typer av konstverk om ni hellre vill det.

Material och förberedelse

Papper, ram, lim, tygstycke och penna är sånt som skulle kunna användas men egentligen måste man inte ha någonting utan kan klara sig bra med det som finns i naturen.

Gör så här

Gå ut och samla material till den typ av konstverk ni vill göra.

Eftersom det är fritt att skapa hur man vill är det svårare att beskriva precis hur man ska göra men några tips kommer här:

  • Skapa en Mandala av blad, pinnar etc. lägg något i mitten och placera sedan ut övrigt runt omkring, gärna med någon form av symmetri men det är inget måste. Denna Mandala kan läggas på golvet, på ett vitt tygstycke, på marken. Vill man spara den får man limma fast föremålen på valfritt underlag.
  • Använd en tom tavelram och häng eller fäst olika saker från naturen i den.
  • Gör ett levande, föränderligt konstverk/samling där ni vid varje utflykt, stor som liten, tar med er ett föremål hem. Placera på ett fat eller liknande. Man kan också skriva på föremålen var man var och på så sätt skapa ett minneskonstverk.
  • Skapa en tavla på ett papper och gör en ram omkring av pinnar.

Variant

Denna veckan innehåller utemaningen i sig själv många olika varianter, hoppas ni kan hitta något som passar er.

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, finmotorik, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, självständighet, iakttagande, gemenskap, hänsyn och matematik.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *