Snöexperiment

Vi gjorde ett litet snöexperiment för barnen nu när vi är på skidresa! Ja, när en bor i Skåne är det sällan vi alls har snö så gäller att passa på när det serveras i massor!

Snöexperimentet bestod i att vi gjorde en snöboll ute där det var ungefär -7 grader. A 2,5 år tyckte det var jätteroligt att göra snöbollar men tyckte det var väldigt mycket roligare att bära runt på dem än att kasta dem i marken så att de gick sönder… Så till den grad att hon till och med blev arg när de gick sönder. Så när hon inte ville släppa snöbollen hon hade i händerna så bestämde vi oss att ta in den.

Väl inne la vi den i en djup tallrik som vi ställde mitt på bordet. Alla barnen i stugan tyckte det var väldigt spännande att se vad som hände med snöbollen när den kom in i värmen. Först hände ingenting, den höll ihop väldigt bra. Men efterhand som tiden gick smälte den såklart mer och mer. Och till slut var det bara en liten liten isklump som flöt runt i vattnet.

När hela snöbollen i vårt snöexperiment sen smält och vi hällde ut vattnet som istället låg i tallriken blev vi alla faktiskt lite förvånade. För visst vet en att snön inte är ren och att en inte ska äta snön, hur lockande det än kan vara… Men att det skulle bli en riktigt svart smutsrand runt hela tallriken trodde vi nog faktiskt inte…. Urk! En kan ju bara spekulera i hur mycket föroreningar som finns där i snön och som hamnade i vår tallrik!

snöexperiment