Utemaning 2 – Kasta prick

Kasta prick

Veckans utemaning består av att kasta snöbollar/sten/kottar. Inte på folk utan i ringar! Utemaningen kan göras på väldigt många olika nivåer och på olika sätt och vi uppmuntrar er att utveckla den så den passar er grupp.

För de större barnen kan du med lätthet lägga in ett roligt tävlingsmoment. För de små barnen är det nog utmaning att förstå och lyckas med att kasta i ringarna. Eller att kasta i sig kan vara nog så svårt och en bra sak att få testa och öva. Men träning ger färdighet. Och framförallt skall det vara roligt och ni ska få röra på er ute.

Material och förberedelse

Inget material mer än det ni hittar ute behövs.

Har ni kramsnö gör snöbollar och kasta. Om det inte finns snö så använd kottar, små stenar eller andra saker ni hittar ute. Vill ni kan ni även använda ev bollar ni har hemma.

Antingen förbereder du genom att samla ihop det ni ska kasta med eller gör det som en del av aktiviteten att bestämma vad ni ska kasta med och samla ihop det tillsammans.

Gör så här

  • Ta er till en lämplig plats ute. Gärna en bit från hemmet så ni får röra på er lite extra.
  • Samla eller skapa det ni ska kasta med.
  • Skapa områden som ni ska pricka. t.ex ringar som ni ritar i snön, skapa ringar med pinnar eller markera på annat sätt ut områdena. Eller välj föremål ni skall lycka att pricka.
  • Skapa ett område där ni alla skall stå. Bakom en pinne, linje eller liknande.
  • Turas nu om att kasta och försök pricka era mål
  • Heja på varandra och ha roligt!

Variant

Variera utemaningen och aktiviteten efter barnens förmåga. 
För de små barnen kan övningen bestå i att bara öva på att kasta och ni kan försöka kasta till varandra.

För de äldre barnen gör ni cirklar eller bestämmer mål som skall prickas som blir svårare och svårare. Det skall finnas en spännande utmaning för alla. 

Vill ni lägga in ett tävlingsmoment. Bestäm hur mycket poäng man får om en träffar de olika områden. Ex 1 poäng för den lättast och 2 poäng för den som är lite svårare etc. Först till 10 poäng vinner eller vem får flest poäng på tio kast.

Färdigheter

I denna utemaning övar vi på rörelseglädje, grovmotorik, koordination, koncentration, regler  

Ut och lek!

Tillsammans är vi starkare

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

2019 drog vi igång Veckans Utemaning och det var mycket populärt. Eftersom vi dessutom har fått önskemål om att återpublicera aktiviteterna gör vi det under hela 2021. Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *