Utemaning 45 – lövgubbar

Att pyssla små lövgubbar att hänga i fönstret är en enkel liten aktivitet för både små och stora utebarn. De minsta barnen behöver förmodligen hjälp med att åtminstone sätta snöre på lövet, men rita ögon och mun borde de klara allt efter förmåga. För de stora barnen kan skapandet av gubbarna vara ett första led i skapandet av en föreställning likt en dockteater. Låt fantasin flöda!!

Material och förberedelse

  • Några höstlöv
  • En mörk (svart/blå) tuschpenna
  • Tunn tråd/fiskelina
  • Nål
  • Annat pysselmaterial efter önskemål

Gör så här

Låt barnen plocka några fina höstlöv. Rita ögon och mun med pennan. Fäst ett snöre i lövet och häng upp i fönstret hemma.
Det finns också t.ex. klistermärken med ögon på eller andra ögon att klistra på om man vill göra det lite mer avancerat.

Variant

En variant för de äldre barnen, eller för vuxna till de små barnen, är att också plocka två pinnar som knyts ihop som ett kors/plus. Häng sedan ett löv i varje ytterkant på pinnarna samt ett i mitten. Gör ni detta har ni skapat en mobil som är jättefin att hänga i barnens rum!

Prata om löven ni hittar, att de har olika färg och/eller form. Kanske kommer de från olika träd. Vilka träd?

Räkna löven och räkna olika typer av löv och få in lite matematik i veckans Utemaning.

Skapa figurer av löv eller andra naturmaterial och gör en teater med figurerna. Antingen kan man hålla figurerna i handen eller så kan man sätta snöre i dem.

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, planering, problemlösning, självständighet, iakttagande, kommunikation, språk, gemenskap, hänsyn, matematik och naturkunskap.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *