Utemaning 28 – Bygga flotte till nallen.

Har ni också drömt om att guppa iväg på havet på en egenbyggd flotte? Nu ska vi omvandla fantasin till verklighet men istället för att själv guppa iväg så ska våra nallar eller någon annan kompis i leksaksformat få prova på denna upplevelse.

Men får ni feeling så varför inte bygga en flotte till er själva också! En bra övning i konstruktion och flytegenskaper. 

Material och förberedelse

  • Rep/snöre
  • Pinnar
  • För extra flytkraft; t.ex. kork, ett sittunderlag, tom PET-flaska men då måste man se till att de är ordentligt förankrade så att de inte åker av och skräpar ner.
  • Något att kapa snöre med t.ex. sax, eventuellt något att kapa pinnar med t. ex. såg, om man har grövre pinnar än man kan bryta sönder för hand
  • Om man vill ha segel kan man också ha ett tygstycke eller en bit papper.

Gör så här

Lägg pinnarna bredvid varandra, ta en bit snöre och fäst en bit från änden på en av de yttersta pinnarna och väv* sedan genom pinnarna tills ni kommer till yttersta på andra sidan, vänd och väv tillbaka, upprepa om ni känner att det behövs för att sitta bra ihop. Gör sedan samma sak i andra ändan av pinnarna. Detta kan räcka för att ha en flotte men det kan också vara så att det behövs mer flytkraft undertill för att nallarna ska klara sig utan att bli blöta. Då kan man fästa två flaskor under eller ett sittunderlag. Det kan också räcka med två lite grövre pinnar som sätts under så det blir en katamaran.

Testa att sätta den i vatten och se om den flyter innan ni lastar på dyrgriparna, nallen eller annan leksak – ett tips är att binda fast nallen så att den inte faller av.
Detta är ett sätt att göra det på, men det finns säkert många andra sätt, prova er fram och berätta hur ni gjort och vad som fungerade eller inte fungerade.

*Väv= över en pinne och under nästa, över, under osv

Kolla in inlägget där vi byggt båtar av vinkorkar:
https://utebarn.se/bygga-batar/

Variant

  • Ta en balja med vatten och testa olika saker om de flyter eller sjunker, gissa innan. Utveckla: De sakerna som flyter, har de olika vattenläge, dvs hur stor del av saken är över respektive under ytan när de flyter.
  • Bygg en flotte och testa hur tungt de kan lasta – detta kan även göras som en tävling mellan två eller flera lag eller personer. Bygg fritt eller kom överens om vilket material ni får använda och se vem som lyckas lasta mest innan det sjunker eller välter. Bestäm innan vad det är som ska lastas.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, iakttagande, språk, gemenskap, naturkunskap och teknik

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder
En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *