Utemaning 20 – Måla stenar

Nu är det äntligen dags att få användning för alla de stenar eller pinnar barnen älskar att ta med hem. Känner du inte igen dig i att ditt barn gärna tar med dessa naturföremål hem så får ni nu ett ypperligt tillfälle att prova på detta samlande och dessutom göra något av det. Nu ska vi åter plocka fram pysslighet och kreativitet och måla på stenarna eller pinnarna. Måla bokstäver och bilda ord eller skapa olika figurer som dekoration eller att leka med. Vem vet kanske blir det en pinn- eller stenteater.

Material och förberedelse

Stenar och hobbyfärg eller vattenfärg
Alternativt pinnar och spritpenna.

Gör så här

Gå ut och samla stenar eller pinnar. Om de är smutsiga är det en fördel att tvätta av dem och låta dem torka. Om vädret tillåter så är det utmärkt att göra detta ute, även om vi förespråkar utevistelse vid alla väder så är denna aktivitet beroende av uppehållsväder för att kunna göras ute.
Plocka fram färger och börja måla stenarna eller pinnarna. Vad man vill måla är upp till den egna fantasin men här kommer några tips:

  • Måla bokstäver och använd dem sedan för att skapa ord, visa alfabetet eller varför inte bygga era namn. Är det stora stenar kan man måla sin egen namnsten
  • Skapa figurer t.ex. olika djur till en bondgård, Barbapapafamiljen, geometriska figurer
  • Skapa figurer och gör en teater
  • Måla siffror och visa sen hur siffrorna ser ut
  • Måla siffror och räknetecken och använd dem till matteuppgifter
  • Måla siffror, bokstäver, geometriska former eller enfärgade stenar, samla dem på t.ex. gräsmattan och ställ er en bit därifrån, be barnet hämta en viss siffra, bokstav, form eller färg
  • Måla konstverk, dvs hur som helst vad ni känner för
  • Bygg ihop stenar och pinnar till konstverk.

Variant

Välj något av förslagen ovan som vi beskriver under Gör så här.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, finmotorik, koncentration, sinnen och kanske matematik.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder
En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *