Utemaning 39 – Vi är alla miljöhjältar

Denna veckan ska vi alla bli miljöhjältar och göra en skillnad för vår närmiljö. Kanske ni väljer att ha superhjältemantlarna på, joggingkläderna eller skalkläderna. Det viktiga är att vi alla ska bli miljöhjältar genom att plocka skräp. Prata om hjältar och om att göra skillnad. Vi kan alla göra en skillnad genom vårt agerande. En viktig lärdom att lära våra barn.

Utemaningen kan göras på många olika sätt och hitta ett som ni tycker är roligt. Kanske ni vill testa på konceptet att Plogga? Ni kanske vill gå längs med stranden och plocka skräp? Eller tar ni en runda på Stortorget eller inne i city.

Plocka skräp vi hittar i naturen kan vi alltid göra året runt men vi vill lyfta denna fråga lite extra i denna veckans Utemaning då det den 21/9 är Håll Sverige rent dagen. Vilket vi på Utebarn.se vill vara med att stödja.

Håll Sverige rent dagen den 21/9

Håll Sverige Rent (HSR) arrangerar den 21/9 Håll Sverige rent dagen då de kör med sloggan Hela Sverige plockar skräp. Läs mer om initiativet på HSRs hemsida. Där kan du även skapa en egen profilbild med slogan på. Hur mycket skräp tror du vi kan plocka bort från vår natur om vi hjälps åt?

HSR har även tagit fram en app som heter Skrappen där en kan se olika event som hålls runt om i Sverige. Där kan ni hitta ett event att deltaga på den 21/9 eller så kan ni skapa ett eget. Det är även möjligt att registrera hur mycket skräp ni har plockat mm.

Ladda ner Skrappen för iPhone
Ladda ner Skrappen för Android

Plogga logga

Testa på att Plogga

Ni kan även testa på att Plogga. Några av er har säkert hört talas om det medan det för andra är helt nytt. Konceptet Plogga skapades 2016 och kallar sig en miljö och hälsorörelse. En bra kombination tycker vi. Det handlar om att röra på sig och samtidigt plocka skräp.
Ploggning – ett ord skapat av plocka och joggning.

Läs mer om Plogga och detta häftiga koncept på Plogga,se

Material och förberedelse

Det som kan tänkas behövas för att bli en miljöhjälte denna vecka är:

  • Något att samla skräp i t.ex. en påse.
  • Ev. handskar om man vill skydda händerna. Eller andra verktyg ni tror kan behövas.

Gör så här

Ta med er en påse eller liknande och ge er ut på en promenad, joggingtur, cykelrunda eller vad ni tycker passar bäst. När ni ser skräp så stannar ni och plockar upp det och bär det med er hem eller till annan lämplig soptunna eller papperskorg.

Prata gärna med ert barn om skräp och vikten av att inte slänga eller lämna skräp efter sig. Varför detta är viktigt mm. Prata gärna om vad du själv tänker och tycker. Med äldre barn kan detta bli en bra diskussion och lärdom.

På Håll Svergie rents hemsida finns en del fakta på nedskräpning som ni kan anävnda er av. Klicka runt där lite så hittar ni en massa matnyttig info. https://www.hsr.se/fakta-om-skrap

Rapportera större nedskräpning

Håll Sverige rent har en app där du kan rapportera större nedskräpning som ex en dumpningsplats, bilvrak eller liknande. Läs mer om denna app och hur du kan hjälpa till på deras hemsida:
https://www.hsr.se/engagera-dig/rapportera-skrap-med-var-app

Variant

Det vi vill lyfta denna vecka är just samhällsansvaret och att alla kan göra skillnad. Hur ni lägger upp ert arbete denna vecka är upp till er. Finns många alternativ:

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi rörelseglädje, finmotorik, sinnen, ansvar, närmiljö, samhällskunskap, iakttagande och hänsyn. Dessutom värnar vi om vår natur.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *