Utefamiljen Geterud

Vi på utebarn.se drivs att att inspirera andra till att vara ute med sina barn. Och vi vet att ett sätt att göra det är att presentera andra familjer som också gärna är ute. Och vi vill gärna lära oss hur de får till allt i vardagen och vad deras tips och trix är för att alla ska njuta av att vara ute! Följ gärna vår serie om utefamiljer! I detta inlägg möter vi familjen Geterud som har som projekt att besöka alla Sveriges 29 nationalparker. 

Hej Hanna och familjen Geterud! Först och främst vill vi hälsa er hjärtligt välkomna som gästbloggare för utebarn.se! Ni verkar hitta på en massa spännande friluftsäventyr, både i vardagen och på era ledigheter!

Ni har dessutom bestämt er för att besöka Sveriges alla 29 nationalparker. Hur kommer det sig att ni satt er för att göra ett sådant här projekt?

Idén kom faktiskt nu i mellandagarna när vi besökte Store Mosse i samband med en semester i Småland. Via en broschyr om Sveriges nationalparker såg vi att vi sedan vår dotter Hilda föddes i mars 2015 besökt en nationalpark om året… Eftersom vi varje sommar försöker få till en vandring kändes tanken lite rolig att sätta som mål att tillsammans besöka alla Sveriges nationalparker. Genom detta får vi dessutom lite hjälp att planera spännande aktiviteter tillsammans. I maj planerar vi Söderåsen och i juli blir det Skuleskogen i samband med att jag ska tävla SM i agility i Sundsvall med vår hund Janis.

Snabbinfo om utefamiljen Geterud

Familjemedlemmar:

Erik 39 år, Hanna 35 år, Hilda snart 3 år och border collien Janis 11 år. Bor i en lägenhet i Göteborg, i sommarhuset på Stora Förö eller i ett rött tält när andan faller på.

Favoritpryl ute:

Termos står högt i kurs. Det räcker med varm dryck och en smörgås för att höja en ”vanlig” promenad ett snäpp.

Favoritskodon:

Vandringskor, oftast Salomon, på oss vuxna medan Hilda föredrar ”Axels-skor”. (Hon har turen att ärva bra kvalitetsskor av en kompis)

Skog eller fjäll?

Svårt. Fjäll och dess vidder uppskattar vi sommar som vintertid, allra helst i Norge. Det blir längdskidor på vintern och vandring på sommaren. Skogen däremot bjuder på små underbara äventyr i vardagen!

Hav eller sjö?

Hav! Klippor, salta bad och krabbfiske på vårt sommarställe Stora Förö i Göteborgs södra skärgård är svårslaget i sin enkelhet. Att få bära ner kajakerna och ta en tur runt ön i kvällssolen är vackrare än man med ord kan beskriva. Vi älskar skärgårdslivet och är glada över möjligheten att kunna spendera många härliga dagar med havet som granne!

Skalplagg eller galon?

Skalplagg! Klädernas andningsförmåga väger tungt.

Varför gillar ni att vara ute?

När vi är ute släpper vi ”allt annat” och lever i nuet!

Bästa mellanmålet:

Hilda föredrar festis, kex och vindruvor och vi vuxna en ostmacka och kaffe!

Bästa utemiddagen:

Lagas på vår Muurikka över öppna eld. Wok med nudlar och kyckling tycker vi alla är riktigt gott!

Senaste vardagsäventyret:

Idag fångande vi den lilla snö som kommit i Göteborgsområdet. Vi vuxna turades om att åka längdskidor medan Hilda lekte i snön med sin kompis. Det åktes tefat, snow kicker och dessutom blev det debut med slalomskidorna.

Senaste stora äventyret:

Tillsammans har vi målet att besöka Sveriges alla nationalparker (just nu 29 stycken) och under jullovet prickade vi av nummer tre, Store Mosse i Småland. Tar vi en nationalpark om året är vi klara år 2043! ;o)

Vad har ni för favoritlek ute och hur går den till:

Skattjakt! En liten ask fylls med guldpengar som en sjörövare eller ett skogstroll gömt på lämpligt ställe. Ibland kan flaskpost med en karta tala om var skatten är eller så får hunden hjälpa till att finna den. Dessutom är ugglejakt (reflexer) med ficklampa väldigt roligt!

Våra framgångsfaktorer för en aktiv livsstil:

All rörelse är bra och att göra den tillsammans gör det än roligare. Vi gör oftast inget hard core utan försöker få till små äventyr som en naturlig del i vår vardag. Dessutom är skogen världens bästa lekplats för både två- och fyrbenta! Ett lekland inomhus en lördag får oss att hyperventilera… ;o)

Vår utebakgrund:

Erik älskar skidåkning både utför och på längden. Är typ född med pjäxor på fötterna och skrev på sitt första CV som 15-åring att han gillar uteliv (!), vilket kan ha uppfattats på annat sätt än vad han menade.

Hanna älskar skärgården och har spenderat alla sina somrar på Stora Förö och uppväxten jämförs ofta med barnens i filmen Vi på Saltkråkan. Fjällvandring kom in i bilden år 2011 då hon och fem kompisar med varsin hund besteg Kebnekaise, nu kan hon inte tänka sig en sommar utan fjällvandring! Hon älskar dessutom att jogga i skogen tillsammans med hunden och jobbar sakta upp kroppen att klara det igen!

Hilda har liksom fötts in i en familj som älskar att vara ute. Sedan hon kom till världen i mars 2015 har det blivit fjällvandring på somrarna och skidåkning på Skeikampen i Norge på vintern. Och hon gillar det!

Janis har bestigit både Sveriges och Norges högsta berg och älskar att vara ute. Tränas och tävlas aktivt i agility på SM-nivå.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *