Konstrundor i naturen

Wanås och Pilane är två fantastiska ställen som förutom barnvänliga promenader i vacker natur bjuder på konst i alla möjliga former. I våras besökte vi Wanås i Skåne och idag besökte vi Pilane i Bohuslän. Har ni varit där? Eller har ni tips på andra liknande platser i vårt avlånga land?

Wanås är en plats där natur, konst och historia möts och består av både en skulpturpark och konsthall och ligger i närheten av Knislinge mellan Osby och Kristianstad. En solig majdag besökte vi parken tillsammans med våra kompisar och det blev flera timmars promenerande mellan häftiga installationer, gröna labyrinter, gungor och önsketräd. Barnen sprang glatt efter kartan och till deras stora glädje fick de dessutom klättra och känna på ALLT! Wanås är fantastiskt, det enda vi var besvikna på var maten som var i dyraste laget då man ena gången har ett barn som äter massor och andra gången ingenting. Vi körde pizza på en äng en bit ifrån istället… ;o)

Pilane ligger på Tjörn i Bohuslän och för oss som bor i Göteborg är det ett perfekt utflyktsmål över en dag. Idag åkte vi dit tillsammans med ett par kompisar och deras dotter. Våra tjejer, 2 respektive 3 år, kämpande på i stort sett hela rundan för egen maskin. Årets tema i Pilane är Universum och hela utställningen består av cirka 13 skulpturer som är utplacerade i ett forntida landskap där man som besökare även kan ta del av gravfält från stenåldern och klappa får. Den häftigaste skulpturen är helt klart Anna, ett 14 meter högt vitt ansikte, som syns väl och är ett bra mål för små ben. Anna står kvar i Pilane året om medan övriga installationer är nya från år till år. För barnen var de hårda och stela människorna väldigt roliga att klia under fötterna…. Paus tog vi på en picknickfilt med pannkakor och dricka med Anna till vänster och en klättrande man på en ram till höger. ;o)

 

Ja, ibland kan utebarnet Hilda även få en släng av kultur i vår vackra natur!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *