Cykla som förstaval under 5km

Barn gör det vi vuxna gör

Jag tror på det gamla uttrycket att barn gör inte som vi säger att vi ska göra, barn gör som vi gör. Och jag tror också att om vi vuxna är fysiskt aktiva i vår vardag så kommer det att smitta av sig på våra barn.

Och om det för mig är viktigt att mina barn växer upp med mycket fysisk aktivitet och rörelse är det förmodligen också viktigt att jag ser till att i vardagen röra på mig. Jag menar nu inte bara ren träning utan även den där rörelsen varje dag. De där 10000 stegen det pratas så mycket om. Den där allmänna vardagsmotionen. Och för att kunna ge mina barn goda förutsättningar här så har jag utmanat mig själv i att i största möjliga mån cykla (eller gå såklart) istället för att ta bilen på alla sträckor som är under 5km.

Cykla som förstaval

Cykel ska vara mitt förstaval för transport av alla sträckor mindre än 5km. Även med barn. Vi har fantastiskt fina cykelbanor i stora delar av vårt land. Och för mig som bor i Malmö är det ännu enklare då Malmö Stad jobbar mycket för att få invånarna att just cykla istället för att ta bilen!

Så för ett tag sedan då jag skulle till vårdcentralen satte jag barnen i cykelvagnen och cyklade dit. 3km. Vanligtvis kör jag till vårdcentralen. För jag ska ju till vårdcentralen med ett sjukt barn! Men jag som cyklade var ju frisk! Och barnen satt minst lika bra i cykelvagnen som i en instängd bil, åtminstone på just den här turen. 4-åringen ropade dessutom lyckligt till mig vid ett tillfälle att ”vi vädras mamma”! Jag skrattade högt och undrade vad han menade. ”Det blåser in i vagnen! Det är jätteskönt!” fortsatte han. Och då fick jag mig en tankeställare… Kanske är det så att jag själv sätter begränsningarna och inte barnen…

Undantaget…

Ja, jag ska villigt erkänna att storhandling INTE kommer ingå i den här pakten! Vi har knappt 1km till ett stort Ica Maxi och den sträckan kör jag gärna. Det får finnas någon måtta i allt! Och jag ska faktiskt berätta att jag provade handla med cykelvagn. Jag tog den Thule Sport som vi håller på att testa och cyklade bort till Ica. Kopplade av vagnen och gick in i affären. Det får jag nog ändå anse som väldigt smidigt. Jag hade ju vagnen med mig hela tiden och slapp lasta över tunga kassar från kundvagn till bil och från bilen in till huset. Cykelvagnen kan jag dessutom köra hela vägen in i köket hemma. Cykelvagnen rymmer inte med enhelhet tillräckligt mycket för att storhandling ska göras med cykel. Men däremot mindre handlingstillfällen!