Utefamiljen Aakerøy/Bäckius

Vi på utebarn.se drivs att att inspirera andra till att vara ute med sina barn. Och vi vet att ett sätt att göra det är att presentera andra familjer som också gärna är ute. Och vi vill gärna lära oss hur de får till allt i vardagen och vad deras tips och trix är för att alla ska njuta av att vara ute! Följ gärna vår serie om utefamiljer! I detta inlägg möter vi familjen Aakerøy/Bäckius där mamma Petra kommer vara en av våra gästbloggare.

Hej Petra och resten av familjen Aakerøy/Bäckius!

Petra flyttade från Vallentuna till Tromsø i hopp om att få in friluftslivet i vardagen. Och det får vi väl verkligen anse att hon gjort. Inte minst nu i perioden av föräldraledighet utnyttjar hon till max friheten att kunna njuta friluftstimmar i vardagen! Långt ifrån alla vågar tänka tanken att göra det själva och Petra tar dessutom med sig din dotter på turerna. Imponerande! Och det ska bli väldigt spännande att få följa dem på sina äventyr!

Varmt välkomna hit Petra med familj!

Snabbinfo om utefamiljen Aakerøy/Bäckius

Familjemedlemmar:

Petra, 31 år från Vallentuna

Knut, 31 år från Brønnøysund

Siri född april 2017 i Tromsø.

Knuts barn Markus och Tirill, 7 och 9 år gamla

Vi bor i Tromsö och arbetar på förskola båda två. Jag (Petra) kommer många gånger skriva från mitt och Siris perspektiv men Knut kommer ofta vara med, och då och då är de stora barnen med. Men det kommer främst att handla om att gå på tur med bebis (och snart småbarn) och om att få in friluftsliv i vardagen med ett litet barn. Under Siris första nio månader har hon och jag varit på många, många fjällturer runt om i Tromsö. I och med att jag varit föräldraledig så har det blivit mycket hon och jag. På helgerna har vi tältat ett par gånger, gått på fjällturer tillsammans, varit på hytteturer och flera fisketurer.

Våra favoritsysselsättningar:

Jag springer eller går helst på ett fjäll, paddlar kajak och tältar. Knut fiskar helst, eldar och tältar. Om vi fick välja skulle vi vara ute jämt…

Favoritpryl ute:

Just nu – bärselen är min bästa vän! Tack vare den har jag kunnat gå på massor av fjällturer under min föräldraledighet med Siri.

Favoritskodon:

På längre turer i tuffare terräng är mina Lundhags contessa de bästa jag har testat. Till dagsturer upp på fjälltoppar och trailrunning använder både jag och Knut Salomon speedcross. Siri har mest ullsockor än så länge :)

Skog eller fjäll?

Vi bor bland fjäll och fjordar så fjällen lockar alltid, men ibland längtar man bara in i skogen, så det blir både och, beroende på väder och vind. Precis bakom huset ligger ett fjäll, så det är väldigt lättillgängligt att springa upp dit.

Hav eller sjö?

Samma sak där. Vi bor rätt vid havet så ibland längtar man bara till en svensk sjö eller till en liten sjö uppe på fjället. Blir lite bad för oss då havet är alldeles för kallt här uppe… men vi är ofta vid havet och fiskar.

Skalplagg eller galon?

Siri är än så länge så liten så hon har suttit i sele och har inte behövt något annat än värmande plagg. Jag jobbar på förskola och har erfarenhet av att galon står emot väta mest om man ska sitta ner, så det kommer bli mest galon på Siri i början vid regn. När hon är äldre blir det skalplagg som andas mer, och för min del är det alltid skalplagg som gäller.

Lär känna utefamiljen Aakerøy/Bäckius lite djupare

Varför gillar ni att vara ute?:

Jag och Knut delar ett genuint friluftsintresse. Han älskar att fiska främst och jag älskar att vara ute i naturen allmänt. Det har blivit naturligt att vi tar med barnen på tur i och med att vi själva har ett så stort behov av att vara ute. För min egen del så hanterar jag livet i övrigt så mycket bättre om jag får frisk luft dagligen. Det är helt enkelt så att jag inte mår bra om inte jag får vara ute tillräckligt mycket. Vi tänker helt enkelt att livet är bäst ute!

Bästa mellanmålet:

Frukt och nötter, bananpannkakor, kaffe!

Bästa utemiddagen:

Vi är väldigt glada i att laga mat på muurikkan över bålet. Tortillapizza är en favorit, tacos en annan, självklart fisk när vi får det. Och alltid popcorn över bålet på kvällen.

Senaste vardagsäventyret:

Jag och Siri var på jakt efter solen häromdagen. Efter två månaders mörkertid i Tromsö var solen tillbaka uppe på fjället. Men på grund av att vi är lite morgontrötta så missade vi solen med några minuter, men fick likaväl en fin tur på fjället med magisk utsikt som alltid. Solen fick vi se några dagar senare när vi tog en promenad med vagnen nära vårt hus.

Senaste stora äventyret:

Alla äventyr med en bebis är stora. Det senaste året har varit ett äventyr. Vi har varit på massor av fjälltoppar runtomkring i Tromsö och vi har även tältat ett par gånger. Så för oss handlar det inte om de största äventyren i andras ögon just nu, utan att äventyren blir av, och äventyren blir stora när vi upplever dem tillsammans med Siri.

Vad har ni för favoritlek ute och hur går den till?

Än så länge är det mest sånger. Men som förskollärare tror jag att jag har en del att plocka fram när hon är äldre. För de äldre barnen är en fin aktivitet när kinderäggmåsen varit framme och lämnat kinderägg i ett träd i närheten.

Våra framgångsfaktorer för en aktiv livsstil:

Att se till att det blir av och inte ha för höga ambitioner.

På julafton skulle vi ut på en grilltur på dagen men på grund av att det var så mycket vind fick vi anpassa så det passade Siri. Vi gick till ett närliggande vindskydd där vi eldade, grillade marshmallows och drack varm choklad. Vi hade gärna gått upp på fjället men det här blev en lagom tur och sedan var vi redo att sitta inne och äta julmat och öppna julklappar. För oss är det viktigt att inte ställa in men anpassa så att det blir av. Speciellt när vi bor i Nordnorge där vädret svänger från den ena stunden till den andra, det är ofta blåsigt och vintern är lång. Det är en utmaning att ta sig ut med en liten, och då pratar vi istället om hur vi kan göra och inte om vad som inte funkar.

Vår utebakgrund:

Knut har fiskat i hela sitt liv, i havet, i sjöar och i älvar. Han har också tältat mycket och har stor erfarenhet kring att vara på tur.

Mitt friluftsintresse väcktes när jag var runt tjugo år. Då fjällvandrade jag för första gången och sedan dess har det bara blivit mer. Många fjällvandringar, tältningar och kajakturer. Min längsta vandring var när jag vandrade El camino de Santiago de Compostela själv när jag var 25. Efterhand har friluftsintresset blivit starkare och starkare och jag bestämde mig för att flytta till Tromsö med förhoppningen att få in friluftslivet i min vardag. Jag var trött på att det var ett projekt att få till en fjälltur och ville kunna gå på fjället efter jobbet. Här mötte jag Knut och nu bor jag på den perfekta platsen för det.

Jag vill dela med mig av Nordnorges vackra natur och inspirera till mer friluftsliv i vardagen. Det är vår utmaning, när Siri börjar på förskolan i augusti, att vi fortfarande ska ha en aktiv vardag där vi är ute så mycket som möjligt, trots mörka kalla vintrar och två stora barn varannan vecka som har fotbollscuper och andra aktiviteter. Vi ska tälta så mycket som möjligt i sommar och försöka laga mat så ofta som möjligt över öppen eld i år. Och jag hoppas att vi kommer upp på många fjälltoppar även i år :)

En kommentar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *