Första tältturen med bebis

Vår första tälttur med Siri som bebis

Här kommer en liten beskrivning om Siris första tälttur och lite tips hur man kan ta sig iväg på första tältturen med en liten bebis.

Breivikeidet utanför Tromsö den 15 juli 2016.

Siri var tre månader gammal när vi tältade första gången och vår första tälttur handlade mest om att få det gjort. Låter tråkigt kanske men jag hade inga större förväntningar om att det skulle bli den mest avslappnade och harmoniska turen jag varit på. Siri har fortfarande inte sovit en hel natt (nu 9 månader gammal) så att hon skulle göra det då, tre månader gammal på sin första tälttur hade jag inga större förväntningar om. Det var en mulen, vindstilla dag vilket även betyder en hel del mygg. Vi valde att tälta inne i skogen, varför minns jag inte, det kan ha varit blåsigt ute vid havet, men det kan också ha varit för att Knut så gärna ville fiska lax i älven…

Jag hade med mig myggnätet som tillhör vagnen som både hon och jag hade runt oss när vi satt/stod framför brasan medan Knut fiskade. Han fick ingen lax den dagen, men en öring fick han upp i alla fall!

Mycket mygg? Myggnätet till barnvagnen fungerar utmärkt som myggnät för två personer!

I Tromsö på sommaren är det midnattssol vilket betyder att det är ljust dygnet runt, det är med andra ord inte helt optimala förhållanden för tältning med bebis som inte sover så bra i vanliga fall heller… Ljust, nya ljud och solen som värmde upp tältet tidigt på morgonen så vi alla vaknade genomsvettiga.

Här följer mina bästa tips när man tältar fösta gången med bebis:

– Tälta nära bilen. Vi hade mer saker i bilen om vi skulle behöva något och även om det skulle hända något så kunde vi lätt ta oss hem. 

– Gör det enkelt! Vårt mål var att tälta, det kan man göra var som helst. Första tältturen behöver alltså inte vara på den mest spektakulära platsen, det går faktiskt att slå upp tältet i trädgården om man tycker det känns svårt att ta sig för långt bort.

– Ha inte för höga förväntningar. Många barn sover jättebra i tält men alla gör inte det och kanske inte just de första gångerna. 

– Få det gjort! Jag vet många som tänker att de vill tälta eller gå på tur med sina barn, bara gör det! Andra och tredje gången är det så mycket lättare, det gäller att ta sig över tröskeln första gången.  

– Packa mer blöjor än du behöver och mer ombyte än du tror du behöver. Du som ammar har ju maten med dig, för oss icke ammande – ta med mycket mjölkersättning. Jag har alltid med mig för mycket för man vet aldrig vad som händer.  

Vi var ganska trötta när vi åkte hem, ingen hade sovit särskilt bra men vi hade ändå en fin känsla i kroppen att Siri hade varit på sin första tälttur. Friluftsliv handlar inte alltid om att ha de mest perfekta turerna där allt flyter på smärtfritt. Friluftsliv för mig handlar också om att bara få vissa turer gjorda, för oavsett hur turen blir så har man ändå skapat erfarenheter och magiska minnen som lever kvar länge. Så, om ni har något ni vill uppleva, tälta, gå ut i skogen eller vad det än kan vara, ta er ut! Det är alltid värt det.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *