Bärsele eller bärstol?

Jag får ofta frågor om det är bäst med bärsele eller bärstol. Mitt svar är egentligen: köp en bärsele när du får barn och ha den så länge du kan. Köp bärstol sedan när/om du känner att du måste. Efter 1,5 år har jag fortfarande inte haft behov av en bärstol…

Bärsele eller bärstol?
Att bära och uppleva saker tillsammans. Siri på magen och ryggsäck på ryggen.

Bärsele eller bärstol?

Det råder delade meningar inom detta ämne så det är egentligen svårt att komma med tips. Jag tror att alla bara ska göra det som känns bäst för dem. Det jag däremot kan känna är att det dessutom råder en extrem hets kring friluftsprylar. Jag blir helt ärligt mätt och matt av denna prylhysteri. Vi matas dagarna i ända med vilka prylar som är bäst och vad vi kan tänkas behöva. När folk får barn verkar de också tro att de behöver ha allt på en gång. Vad gäller friluftsprylar, kartlägg först vilken typ av person du och din familj är. Är ni ofta på tur? Hur långa är turerna? Hur mycket packning har ni? Du klarar dig på en bärsele väldigt länge, längre än vad många tror. Min dotter är 1,5 år och jag bär henne i bärsele utan problem. När jag har henne på magen har jag dessutom inga problem att ha en stor ryggsäck på ryggen.

En fantastisk tur ovanför molnen och med utsikt mot Tromsö till höger

Varför bärsele?

Barnet sitter mer ergonomiskt. Använd ännu hellre en bärsjal, men det är lite mer omständligt när man är på tur. Jag är lite dålig på att knyta snabbt, så jag har föredragit sele då man lätt kan ta i och ur barnet. I en sele eller sjal får barnet en bättre sovposition. Barnet håller värmen mot din kropp. Du har bättre koll på barnet.

Och vem vill inte bli matad med blåbär när man är ute liksom?

En bärsele sitter mycket bättre på din kropp och den är mer stabil att bära. Dessutom använder jag selen när jag handlar och när vi reser. Bärselen har helt ärligt varit min räddning under alla resor till Stockholm, de gånger jag ska laga mat och hon bara har skrikit som bebis osv.

Bärsele eller bärstol?
Om ni är två så kan den ena bära barnet och den andra bär mer packning.

Det negativa är att Siri börjar bli så lång att det är lite störande när jag bär henne på magen då hennes huvud är lite i vägen. Det är bäst att ha henne på ryggen nu men om jag ska ha ryggsäck har jag henne fortfarande på magen. När det inte längre fungerar att bära henne i bärsele kommer jag eventuellt att se efter en bärstol. Men då jag gör toppturer ser jag inte riktigt bärstol som ett alternativ. Då tänker jag att jag hellre har henne i bärselen på ryggen och en midjeväska med vatten och snacks i. Jag har testat bärstol två gånger och tycker helt ärligt att det inte går att jämföra med en bärsele, jag ser inte alls fördelarna med den just nu. Det är varken bekvämt eller tillräckligt ergonomiskt, anser jag.

Svårt att bära på vintern

På vintern är det svårt att bära barn i bärstol eller sele då de fort blir kalla i ben och fötter, trots ullkläder. Jag bär inte så mycket på vintern, jag väntar istället på snön så kan hon ligga i skidpulkan. Så det kan vara bra att veta om, att inte bära för långa stunder på vintern eller inte alls under kalla dagar. En stor jacka runt dig och barnet hjälper dock till väldigt mycket!

På den här bilden har jag en stor jacka som täcker oss båda. I tillägg har hon tjocka ullkläder, vuxenraggsockor uppdragna över benen och en vinteroverall. Hon blev ändå kall om benen efter den här turen. Därför bär jag inte så mycket på vintern.

Använd det du har

Det här är mina åsikter och mina erfarenheter. Jag menar också att vi inte behöver alla prylar vi ser överallt. Man klarar sig med det man har om man är lite kreativ. Köp mindre, använd det du har.

Är du inte så ofta på tur? Då behöver du garanterat ingen bärstol. Jag skulle säga att jag ofta är på tur och jag har hittills aldrig känt ett behov av något annat än vår slitna bärsele. Men jag tror också att folk har olika behov och att man ska följa det som passar en själv.

Ifrågasätt dig själv och dina behov innan du köper in saker du kanske inte ens behöver. Fokusera mer på att ta dig ut, jag lovar att det är värt det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *