Barn och sol

Sol, sol, SOL, SOOOOL!

Hur mycket har vi inte längtat efter sol, värme och somriga dagar?! Varje år när vintern börjar ta slut och våren sakta kommer smyger längtan efter sommaren fram. Soliga dagar! Åh, vad vi längtar efter att solen ska få värma upp våra vinterfrusna kroppar! Men hur ska vi tänka när det gäller att klä våra små för att vara i solen?

Barn och sol

Vi behöver sol på kroppen!

Lite sol är viktigt! För solen strålar mot huden gör att kroppen kan bilda det livsviktiga D-vitaminet! För att få tillräckligt mycket D-vitamin rekommenderar Sjukvårdsrådgivningen 1177 att vi varje dag får solstrålar i 20 minuter på en kroppsyta motsvarande händer och ansikte.

5 bra råd för barn och sol

  1. Solhatt på huvudet! Det viktigaste är att skydda ansiktet för sol. Gillar barnet inte solhatt? Testa keps!
  2. Heltäckande kläder. Detta är viktigast för barn under 1 år, men även äldre barn bör ha kläder som huvudsakligt solskydd.
  3. Luftiga kläder. Ljusa och luftiga kläder gör att barnet inte blir så varmt samtidigt som de är bra skyddade för solen.
  4. Undvik direkt solljus mellan 11 och 15. Om barnet ska vara ute under timmarna mitt på dagen när solen är som starkast, välj gärna en plats med skugga!
  5. Solskyddsfaktor. Sista rådet för barn och sol.

UV-strålar

Solen strålar kan mätas i UV-index. Mängden UV-strålar är framförallt beroende av vilken tid på dygnet det är, kraftigare strålning mitt på dagen! Det är till och med så att det är kraftigare strålning mitt på dagen när det är moln än en sen eftermiddag med direkt sol. UV-strålarna kan också reflekteras, vilket gör att du exponeras för stark strålning när du är vid exempelvis vatten eller snö. SMHI har en bra karta där en kan se hur solens UV-strålning förändras under dagen.

Barn och sol

Barn och sol