Sova i sovsäck utan risk att kissa i sovsäcken

Vi har nyligen tagit bort blöjan nattetid på vår yngsta son och nu var det dags för hela familjen att sova ute i tält. Ångesten började rulla in med tankar om hur vi skulle hantera en eventuell kissolycka. Vi skulle såklart kunna ta på honom en blöja för en enstaka natt, men då det finns vissa ”experter” som avråder från det så ville vi hitta en annan lösning. Då en av våra vänner jobbar med Pjama fick vi möjligheten att testa dem. Har ni hört talas om Pjama?

Den blåa Pjama-byxan har åkt på i samband med att det är dags att gå och lägga sig

Pyjamas-byxan med det lilla extra

Pjama är en pyjamas-byxa som ser ut som vilken pyjamas-byxa som helst, men med funktionen att den håller urin från en eventuell kissolycka inne i byxan utan att väta ner en säng (eller sovsäck i vårt fall). Stora skillnaden mot en blöja är att bäraren av Pjama-byxan kommer att känna att det är blött och vakna av det. Produkten har tagits fram för att tydligt återkoppla, genom obekvämhet, till barnet när en olycka skett. Produkten är utvecklad för att hjälpa framförallt barn med sängvätning som är ett vanligt problem även för äldre barn. Byxorna en medicinteknisk produkt men inte behandlande vid sängvätning. Pjama erbjuder också produkt för behandling, då sker det med ett sk sängvätningslarm som väcker barnet när olyckan är framme. I vårt fall räknas det inte som något medicinskt fel på vår son som kanske inte kan hålla sig torr när man nyligen slutat med blöja – vi som föräldrar ville bara bli av med oron att eventuellt hantera en nerkissad sovsäck ute i skogen. 😅

Pjama-byxan finns i två versioner: lång och kort. Vi har bägge varianterna. Nu när sommaren kommer krypande, så tror jag att den korta blir lite svalare för honom att använda. Men vintertid skulle vi nog mest använt den långa byxan. Första gången vi tog på honom byxan, så klagade han på att den kliade. Men efter det har det inte kommit några klagomål. Trots att den håller vätska inne i byxan, så andas den – något slags goretex-liknande material finns alltså i byxan. Det materialet kan upplevas som lite prasslande, men inget som man stör sig på. Byxan är mycket tjockare än en vanlig pyjamas-byxa och således lite klumpigare och inte lika ”mysig”. Det är såklart också något man märker som förälder när han kommer inspringandes på natten in till vår säng och ska krypa upp bredvid mig. En tunn bomullsbyxa är såklart lite mysigare både för barnet och föräldern. Men i relation till vilken nytta man upplever med Pjama så är det värt det. Som du nu kanske har listat ut så använder vi även Pjama hemma när han sover i sin vanliga säng. Fram till idag tror jag vi räddat 7 st olyckor nattetid. Det är 7 st gånger det det räckt att ta av honom byxorna, torka av honom med en våtservett och sen ta på honom nya byxor (ja – det är bra att ha mer än 1 par Pjama). Alternativet skulle vara att man nattetid skulle vara den där zombie-föräldern som byter lakan i barnens säng och startar en tvättmaskin innan man går och lägger sig igen. Pjama byxan får sen tvättas men man slipper tvätta alla lakan och täcken mm. Då produkten är byggd för att bibehålla vätskan, så tar det väldigt lång tid att torka byxan. Deras rekommendation är att man ska tvätta i tvättmaskin ut-och-in och avsluta med kraftig centrifugering. Därefter har den en torktid på 48 timmar. Å ena sidan känns det opraktiskt att den ska ta så lång tid på sig att torka – men å andra sidan är det just den funktionen som sparar en zombie-förälder vid varje sängvätning! 😂

Sängvätningsproblem är utbrett

Visste du förresten att 10-15% av alla 7-åriga barn lider av sängvätningsproblem? Hur villig tror du att barnet med sängvätningsproblem är att följa med på en övernattning, på läger etc? Om du är involverad i något slags föreningsliv (Friluftsfrämjandet, Scouterna eller annat föreningsliv där man övernattar), så kan man ha det i åtanke när man planerar sina aktiviteter. Om du är ledare, så kanske du inte i storgrupp ska berätta om Pjama för alla, men om du märker att det är något barn som konsekvent håller sig borta från övernattningar så kan det vara en idé visa möjligheten för deras föräldrar.

Produkten är framtagen just med tanke på att barn ska våga följa med på läget eller sova över hos en kompis. Då kan man använda Pjama och det behöver inte synas så mycket.

Nu har vi fått produkterna skickade till oss gratis för att testa dem. Jag kan ärligt säga att jag lyfte på ögonbrynen när jag såg vad de kostade på deras hemsida. Man jämför lätt dem med vad en vanlig pyjamas-byxa kostar och då känns Pjama-byxan orimligt dyr. Men efter att nu fått prova Pjama-byxan så önskar jag att vi upptäckt den här produkten tidigare. Det är många hinder i vägen för att åka ut på övernattningsäventyr med sina barn – med Pjama så är i vart fall ett av de stora hindren undanröjda.

Pjama går att köpa från https://pjama.se/klader-shop/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *