Att motivera barn att gå på tur

Jag och Siri var på tre turer förra veckan, en perfekt vecka skulle jag säga. Vi gick både ensamma, med en kompis och hennes barn och Knut och de stora barnen. När jag går med äldre barn inser jag hur enkelt det är med ett litet barn. Hon är oftast nöjd så länge jag inte står stilla för länge. Men att motivera barn att gå på tur, de barn som är för stora för att sitta i bärstol och för små för att riktigt orka med långa turer.

Från fredagens tur till Blåvatnet

Att motivera barn att gå på tur

Det är skillnad på att arbeta som pedagog som jag gör och att motivera sina egna barn att göra saker de tror att de inte klarar. Det kan många gånger vara lättare att motivera barn på förskolan eller Siri som är så liten. Men här kommer ett par tips och tankar om hur man kan motivera (ni är många som har många fler bra tips):

  • Mat/snacks/dryck (ha aldrig med för lite…).
  • Naturbingo.
  • Låta barnen hitta nästa röda sten och hålla reda på stigen.
  • Ta god tid på er! Ha tid för att låta barnen leka och ta raster.
  • Prata om något helt annat och få barnet på andra tankar.
  • När man väl är trött – bli buren en bit.
Min starka kompis Janne som bär sin son på vägen tillbaka från Blåvatnet
  • Gör research om turmålet och var förberedd.
  • Var flexibel och på så gott humör du bara klarar…
  • Var i form. Helt ärligt, jag tror vi vuxna behöver vara goda förebilder och visa att vi orkar gå upp på fjället, hur ska annars barnen bli inspirerade till det?
  • Älska att vara på tur. Positiv energi smittar!
Positiv energi smittar :) (Glaciären där uppe gör förresten så att den här sjön är helt turkosblå).
Känslan över att man klarat något man aldrig klarat förut, det är fantastiskt, för stora och för små.

Det är ok att tycka det är skitjobbigt att vara på tur

Ibland behöver man avleda och få barnet att tänka på annat. Men jag tror också på att försöka få barnet att hitta sin egen motivation. Vi behöver inte avleda alla jobbiga känslor och tankar hos barn. Vi människor behöver utmanas och lyckas. Lyckan över att nå toppen gör att det är värt det. Det är inte farligt att barn blir svettiga och att det är tungt för benen, motivera istället till att ta ett steg i taget och inte tänka på hur långt det är till toppen. Alla klarar mer än man tror. Jag menar att det är bra övning att gå på tur, att lära sig om sig själva och öva upp kroppslig och mental styrka. Men du som förälder har ju såklart ansvaret att se när det är alldeles för tungt och inte pusha onödigt hårt. Det ska vara en positiv upplevelse efteråt. Välj turer som du vet att ditt barn kommer klara.

Blåvatnet i Lyngen. Hon är oftast motiverad på tur, men som alla andra har hon också dåliga dagar. Här var hon till exempel jättesur för att hon inte fick bada, men ändå lyckades hon få till ett leende på någon bild :)

Topptur med Knut och barnen

I vår familj vill de stora barnen inte alltid följa med på tur, för att de hellre vill vara med sina vänner. I lördags gick vi på en ganska lång fjälltur på ca 4 timmar inklusive lunchstopp. För 6-åringen gick motivationen upp och ner, men till slut nådde vi toppen och på vägen ner var alla fem på strålande humör. Det blir en fin påminnelse till nästa gång, hur bra det gick att gå den här gången.

Knut och barnen på väg uppför Gråtind på Ringvassöya, 587moh

Heja!

Heja alla barn som tror att det inte ska gå, som vill ge upp, men som ändå får det till. Och heja alla föräldrar som peppar och uppmuntrar och gör allt som går för att fortsätta motivera, inte bara på tur, men i alla situationer i livet.

I tisdags när vi var på den här turen så gick hon flera hundra meter själv uppe på fjället. Imponerande! Jag hoppas hon behåller den motivationen när hon är äldre också :)

Ha en fin vecka!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *