Utemaning 7 – Till topps!

Nu är det dags att sikta högre! Denna vecka ska vi bestiga berg!

Barn i olika åldrar älskar generellt att bestiga berg. Det är något visst att ta dig upp för en liten topp. Vad som i detta läge räknas som berg är upp till er. För en tvååring kan berget vara en höjd på 30cm som de ska gå upp för. De kan ändå älska det och speciellt om ni är med och gör det till ett äventyr. Heja på, fira tillsammans på toppen och prata om att bestiga berget.

Så oavsett var ni bor och vilken typ av omgivning ni har så finns det möjlighet att bestiga ett berg. Hitta ett eller flera som är lämpligt för er.

Hur mycket mer kan ni se från toppen jämfört med hur mycket ni såg från bergets fot?

Material och förberedelser

Denna veckan behöver ni inte fundera så mycket på material om ni inte vill. Däremot tycker vi att det är ett ypperligt tillfälle att dra på sig ordentligt med kläder och packa ner lite fika i ryggsäcken så att ni kan njuta av bergets topp en stund extra.

Gör så här

Välj ut ert mål och var ni startar. Kanske är starten hemma. Kanske behöver ni ta er iväg innan ni börjar promenaden till bergets fot för att sedan bestiga berget. Gillar era barn expeditioner? Kalla det för Expedition “Mount Bull” eller vad ni vill kalla just ert berg. Låt barnen namnge berget. Låt dem vara med och skapa äventyret tillsammans med er. Lek med fantasin och ha roligt.

När ni är uppe, titta på utsikten och diskutera vad ni ser från toppen och jämför det med vad ni såg där nere. Fira att ni tog er upp!
Om ni har fika med er så sätt er ner och fika och fortsätt att prata om vad ni ser, hur långt bort är egentligen det vi ser? Är ert berg för litet för att få förändrad utsikt så fundera på hur sakerna på marken ser ut från olika håll, blev stenen mindre för att jag kom högre upp etc. Låter det olika om jag är på toppen jämfört med vid foten av berget? Hur många kan vi få plats på vårt ”berg”

Hur många gånger kan jag bestiga mitt berg? En gång kan vara fullt tillräckligt men det kan också vara så att 10 gånger känns för lite för barnen, vem vet?

Kolla ett litet berg!

Variant

Denna vecka blir varje topp en egen variant. Kanske är det den lilla kullen i nästa kvarter eller så är det upp för en stor backe eller varför inte en massa trappor högt upp i ett hus där ni inte bor men vet att det finns bra utsikt.

Gör det till en grej en hel vecka med att hitta så många berg som möjligt. Bli riktiga bergsbestigare. Med de större barnen kan ni prata om berg och bergsbestigning. Kanske prata om vad som är Sveriges högsta berg och vad heter världens högsta berg.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi rörelseglädje, fantasi, iakttagande, grovmotorik, sinnen.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *