Utemaning 44 – Geocaching

Vem har inte drömt om att någon gång få chansen att hitta en gömd sjörövarskatt fylld av guld och juveler. Att få följa en karta in bland skog och snår med mysterier och klurigheter som ska lösas, för att slutligen hitta det berömda X:et. Skattjakt brukar vara något som får barnen att jubla. Nu tänkte vi att ni ska få testa på en modern variant av en skattjakt.

Vi ska testa på fenomenet Geocaching!!
Och för er som redan gjort det utemanar vi er att ge er ut och hitta några nya skatter denna vecka.

Läs mer om Geocaching på: https://www.geocaching.com/play

Eller se en kort film från Geocaching som beskriver hur det går till:

Material och förberedelse

  • Ni behöver en, eller flera mobiltelefoner (smartphones) med uppkopplingsmöjligheter mot internet.
  • Ladda ner appen geocaching och följ instruktionerna. (se länkar nedan)
  • Det finns delar som är gratis men också delar man kan köpa. Köp är dock inget krav för att kunna leta efter skattgömmorna.
  • Om man vill kunna ta något med sig från skattgömmorna måste man också ha något med sig dit att byta med – små saker t.ex. suddgummin är ofta bra då förvaringslådorna ofta är ganska små.

Här hittar du appen för Iphone
Här hittar du appen för Android

Gör så här

Med hjälp av appen letar man upp gömda lådor/skatter i naturen. Geocachar finns båda i stadsmiljö eller ute i naturen men ni kan säkert starta appan där ni bor och hitta en lite fin runda med ett antal cachar i ert närområde. Men ge er även gärna ut i parken eller skogen.

I lådorna finns ofta en loggbok och små presenter, och regeln är att om man tar något ut lådan så ska man lägga tillbaka något av ungefär samma värde.

Geocacharna finns i olika svårigheter och börja med att leta efter de med lättast svårighetsgrad.

Ge er ut på en promenad med telefonen i handen, eventuella bytesskatter i väskan/fickan och appen öppen för att på så sätt se var skatterna gömmer sig. När man tar en cache (som skatterna kallas) så kan du sedan markera skatten som hittad i appen.

För de äldre barnen så låt dem själv hålla telefonen och leda vägen dit ni ska. För de yngre barnen kanske ni får ta er till rätt plast och så kan ni gemensamt leta efter skatten vid trädet eller på den plats ni kommer. Kom ihåg att hjälpa barnen hjälpa sig själv och låt dem hitta skatten. De kommer älska det!

Låt skattjakten börja!

Variant

Gör en egen analog skattjakt

Färdigheter 

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, rörelseglädje, grovmotorik, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, självständighet, iakttagande, kommunikation, gemenskap, hänsyn, naturkunskap och teknik.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *