Utefamiljen Ipsen

Vi på utebarn.se drivs att att inspirera andra till att vara ute med sina barn. Och vi vet att ett sätt att göra det är att presentera andra familjer som också gärna är ute. Och vi vill gärna lära oss hur de får till allt i vardagen och vad deras tips och trix är för att alla ska njuta av att vara ute! Följ gärna vår serie om utefamiljer! I detta inlägg möter vi familjen Ipsen som också är en av våra gästbloggande familjer där mamma Maria skriver. Familjen Ipsen bor i Eslöv men längtar till fjällen, sommar som vinter! 

Snabbinfo om utefamiljen Ipsen

Familjemedlemmar: Maria 34, Staffan 33, David snart 8 och Matilda 5

Våra favoritsysselsättningar: De vuxna gillar ”att bara vara” i naturen och njuta av ljud, dofter och utsikter, elda och njuta av eldens värme och fascineras av lågorna. Barnen gillar att vara ute och upptäcka det som finns i naturen och klättra över stock och sten.

Vintertid är det alpin skidåkning och pulka som lockar oss alla men även längdskidor för de vuxna. Snö lockar oss i allmänhet. (Vilken syns i filmen nedan då familjen tog tillfället i akt att åka kana på den lilla snöfläck som fanns kvar på sommarfjället… Reds. anm.)

Favoritpryl ute: 

Staffan ser kniven som favoritpryl, inte ofta jag är utan den. Maria gillar absolut bäst den sköna vintersovsäcken och Crazy Creek-stolen. David däremot kommer direkt att tänka på termosen fylld med varm och god dricka och lillasyster Matilda håller med David om att termosen med varm jordubbssaft är en riktig favorit.

Favoritskodon: Pappa Staffan föredrar kängor i skogen och gympaskor i vardagen. Hos Maria är den absoluta favoriten Tevasandalerna. Båda barnen älskar stövlarna!

Skog eller fjäll? Här är familjen enig, fjäll är det som gäller! Gärna med snö på toppen!

Hav eller sjö? Föräldrarna väljer hav och barnen väljer sjö.

Skalplagg eller galon? Skalplagg! Förutom Matilda som gillar galonen.

Lär känna utefamiljen Ipsen lite djupare

Varför gillar ni att vara ute?: Det ger energi och ett lugn. Man blir ödmjuk av naturens storhet.

Om barnen får välja var familjen ska sova blir svaret oftast tält och de har båda sovit i tält innan ett års ålder. Några tältnätter brukar det bli varje år vilket uppskattas av oss alla fyra.

Bästa mellanmålet: Maria och Staffan gillar krabbelurer och barnen gillar frukt och kex!

Bästa utemiddagen: Gryta, gärna thaikyckling eller gulasch, samt plättar.

Senaste vardagsäventyret: Skogspromenad över fällda träd och med bäckpassager.

Senaste stora äventyret: Friluftsfrämjandets ledarvecka i Idre med mountainbike/vanlig cykel på slingor upp och ner för berget samt i skills area, vandring och låghöjdsbana.

Vad har ni för favoritlek ute?

Myran och lövet, igelkotten och  kanelbullen är barnens favoriter. De vuxna gillar många olika lekar men MulleTV är en av favoriterna.

Våra framgångsfaktorer för en aktiv livsstil: 

I vardagen använder vi sällan bilen utan det är cykel, fötter och kollektivtrafik som gäller. Vid val av semester väljer vi ofta aktiva alternativ så som att åka till stugan i skogen där det på ett naturligt sätt blir en aktiv vistelse då det varken finns el eller rinnande vatten. Vi väljer också gärna skidsemester och olika typer av upplevelsesemestrar där vägen kan vara en del av målet.

Träning utomhus på olika sätt lockar oss mer än inomhus. För att få hela familjen intresserade av att röra på sig i vardagen införskaffade vi förra året en studsmatta och i år har vi tagit oss an Pokémon GO.

Vår utebakgrund:

David – uppvuxen i Eslöv där han innan tre års ålder började på Knytte, som senare övergick till Mulle och nu Strövare. Har alltid gillat att vara ute och går än idag hellre ut i regn än solsken. Gillar att försvinna in i lekens värld och strosa rundor i skogen med en pinne i handen. Går gärna på promenader i jakt på Pokémons.

Matilda – uppvuxen i Eslöv, var med på storebrors Knytte redan i liggvagn. Älskar att vara ute i skogen och att plocka blommor. Vill gärna titta på småkryp i luppar. Började själv på Knytte innan hon hunnit fylla tre år och längtar efter att bli Mulle.

Staffan – uppvuxen i Furulund. Har i vuxen ålder äntligen haft tid att prioritera att vara ute i naturen ordentligt. Har varit Knytteledare för Matilda. Går gärna långt in i en skog, sitter på en stubbe och lyssnar på tystnaden och djuren eller sitter och tittar in i en lägereld på kvällen. Jobbar som fysioterapeut inom neurorehabilitering. Har en bakgrund som simhoppare på svensk elitnivå och sedan som simhoppstränare under ett antal år. Har efter den avslutade simhoppskarriären sysslat med kampsport och sedan 2013 varit en frälst långloppsdeltagare med bland annat ”En svensk klassiker” 2014. Tjusningen med långlopp är framförallt naturupplevelserna oavsett om det är på skidor, cykel eller löpning.

Maria – uppvuxen i Malmö, flyttade till Lund under studietiden och när det några år senare var dags att köpa hus blev det Eslöv. Jobbar som sjukgymnast. Gymnastik, friidrott och fotboll är sporterna som avlöst varandra fram till att David var på väg, därefter har det varit mindre organiserad träning som gäller och Tjejvasan och Vasaloppets ”Öppet Spår” har varit mål som uppnåtts. Har hela livet tillbringat ett antal veckor om året i stugan i skogen. Det har alltid varit en plats där jag kan varva ner och samla energi, säger Maria. Började sin friluftsbana som scout, först som ledarbarn för att vid åtta års ålder påbörja den egna scoutresan, övergick till TVM och ledare i Friluftsfrämjandet i 20-årsåldern och sedan dess har det varit Friluftsfrämjandet när det gäller den organiserade friluftsverksamheten.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *