Utefamiljen Åmålsfamiljen / aktivfamilj.se

Vi på utebarn.se drivs att att inspirera andra till att vara ute med sina barn. Och vi vet att ett sätt att göra det är att presentera andra familjer som också gärna är ute. Och vi vill gärna lära oss hur de får till allt i vardagen och vad deras tips och trix är för att alla ska njuta av att vara ute! Följ gärna vår serie om utefamiljer! I detta inlägg möter vi familjen Jenzell som kallar sig Åmålsfamiljen och aktivfamilj.se . Och aktiv familj kan de verkligen med gott samvete kalla sig! Inspireras av familjen som verkligen får till det där med vardagsäventyr och ett aktivt liv! 

Snabbinfo om utefamiljen Åmålsfamiljen / aktivfamilj.se

Familjemedlemmar:

Kärt barn har många namn. Det här är i alla fall en ganska vanlig småstadsfamilj; mamma Elin och pappa Andreas med barnen Agnes (-09), Greta och Irma (-11) samt Salim (-13). I huset bor också två äldre kattherrar, Sune och Stig, men också blandrashunden Tesla.

Våra favoritsysselsättningar:

Rörelseglädje och tid tillsammans är ledord för oss, aktiviteter för hela familjen kan nog sammanfatta våra ambitioner. Det är allt från att engagera sig ideellt i olika föreningar, göra en skogstur en eftermiddag, träna, pyssla eller laga mat utomhus.

Åmålsfamiljen

Pappa Andreas

Pappa Andreas är en lite lätt galen SO-lärare på högstadiet i Åmål. På fritiden så är det, så klart, innebandy (som de flesta män brukar fortsätta med i vuxen ålder) som står på veckans schema men också att instruera 6-9åringar i parkour.

Under barmarkssäsongen engagerar sig han i naturparkour via Friluftsfrämjandet. Kreativ ut i fingertopparna, och det visar sig mest i hans spelande, både instrument och spel har stor del i hans vardag.

Mamma Elin

Mamma Elin är socionomen som brinner för barn och ungdomars bästa. I sitt jobb på högstadieskolan i Säffle är hon projektledare för skolutveckling, att leta efter nya sätt och metoder för att öka förutsättningarna för alla barn att klara sin skolgång på allra bästa sätt. I perioder har hon också uppdrag inom evenemangsområdet, hon har jobbat med säkerhetslösningar samt att planera och genomföra utvecklingsområden på t.ex festivaler.

På fritiden har hon svårt att låta bli att hålla fingrarna från projekt och genom sitt engagemang i Friluftsfrämjandet är hon nu ledare för en Strövargrupp men har också drivit träffar inom Meningsfull väntan och att det byggdes en park för naturparkour i Åmål. Något som kanske inte får riktigt det utrymme som Elin skulle önska är att instruera på gymmet MCD men några klasser i månaden blir det ändå, främst spinning och styrkecirklar.

Åmålsfamiljen

Åmålsfamiljen

Agnes

Agnes, den kreativa 8-åringen som blandar pysslande med cheerdance och parkourträning. Alla årstider är hennes favorit; hon bygger snövärldar, gör höstlovsringar och skapar ett snigelhotell – en sann inspiratör för oss andra!

Greta

Greta, den hästtokiga 6-åringen som dansar sig genom livet, hon tränar cheerdance men också parkour och får hon möjlighet så hoppar hon i plurret direkt, simning är verkligen hennes grej men hon älskar framförallt fredagar för då är det äntligen ridning.

Irma

Irma, den vilda. Denna 6-åring lyckas med den spännande kombinationen av att vara en mjuk personlighet och samtidigt stentuff – hon älskar allt med fart i och hon ser på livet som ett smörgåsbord av nya saker att upptäcka. Hon testar skateboard, slalom, cheerdance och vill helst även hinna träna innebandy och ishockey också men just nu är det ändå fotboll och parkour som är hennes absoluta favoritsysselsättningar.

Salim

Salim, 4-åringen som glädjer familjen varje dag med sin fantastiskt positiva inställning till livet. Alla njuter vi av friluftsliv men den som verkligen lever upp när vi kommer utomhus är lillebror, han älskar att gå på äventyr oavsett väder, natur eller årstid – det är alltid lika spännande och vi lär oss alla av hans upptäckter!

Åmålsfamiljen

Åmålsfamiljen

Åmålsfamiljen

Åmålsfamiljen

Favoritpryl ute:

Just nu är vi löjligt förtjusta i vår stekhäll då den ger oss nya kulinariska upplevelser på våra utflykter men eftersom de barn som går i Strövarna precis tagit ”knivkörkort” så är det alltid med knivar för en stunds täljande.

Åmålsfamiljen

Åmålsfamiljen

Favoritskodon:

Vi kallar dem ”vandringsskorna” här hemma – stabilare skor som ändå ger känslan av rörlighet, viss vattentålighet är ett måste..!

Åmålsfamiljen

Skog eller fjäll?

Det valet känns nästan inte rättvist, skogen bjuder på mer kreativitet, spänning och upplevelser men de magiska vidderna som fjällen bjuder på är oslagbara.

Åmålsfamiljen

Åmålsfamiljen

Hav eller sjö?

I sommar fick vi så himla härliga minnen av dopp i sjöar, både spontana nakenbad när AC:n gick sönder i bilen till ett sent kvällsdopp under en tältning då till och med mamman badade…

Åmålsfamiljen

Skalplagg eller galon?

Galon. Fortfarande det som håller regnet, oavsett ihållighet och styrka, och kylan bäst ute. Nu börjar också de plaggen vara av bättre kvalitet så att rörligheten är mycket smidigare och kläderna känns inte så ”klistriga” som de gjorde förr…

Åmålsfamiljen

Lär känna utefamiljen Åmålsfamiljen lite djupare

Varför gillar ni att vara ute?:

Mer plats, mer alternativ till vad vi kan göra, möjlighet till rörelseglädje, naturens påverkan på vårt välmående och kroppslig utmaning.

Bästa mellanmålet:

Smoothie, krabbelurer och varma mackor.

Åmålsfamiljen

Bästa utemiddagen:

Allt vi kan tillaga på stekhällen… Wok som serveras i tortillabröd är en återkommande favorit, kan varieras i all oändlighet.

Åmålsfamiljen

Senaste vardagsäventyret: 

Varje träff med Strövarna, varannan fredageftermiddag, är en stund vi ser fram emot. När vi tältat vid en sjö här i närheten, att introducera ett 40-tal asylsökande och nyanlända för friluftsliv i en skogsdunge mitt i staden, att grilla middagens lax på altanen, att gå en omväg hem från skola/dagis/fritids, att äta mellanmålet ute osv. Vår vardag förgylls minst någon gång per vecka med en friluftsaktivitet vilket för oss är guldkant!

Åmålsfamiljen

Senaste stora äventyret:

Det där med vad som ska få kallas äventyr… Vi tycker både att få prata i radio och att göra en vandring till Dalslands högsta topp är stora äventyr, bara på olika sätt. Men 2015 gjorde vi en roadtrip tur och retur till Kiruna under 5 veckor. Ungefär 4-6 timmars resa per dag bjöd på fina utsikter, spännande sevärdheter, varierande boenden och minnen för livet!

Åmålsfamiljen

Vad har ni för favoritlek ute och hur går den till?

Lurig fråga, vi leker faktiskt inte så ofta rena lekar utan det är mer att det skapas lekfullhet under våra vardagsäventyr. Under en skogstur kan vi plötsligt leta naturens bokstäver, låtsas att vi går i en trollvärld, sjunga lite sånger om djur eller bygga en koja – naturen är ju verkligen den bästa lekplatsen! Annars svarar vi naturparkour, hinderbana!

Åmålsfamiljen

Våra framgångsfaktorer för en aktiv livsstil:

Att våga välja familjen. Det vi menar är att om vi föräldrar prioriterar tid tillsammans så byggs ett ”behov” upp av aktivitet, en känsla av att vilja göra något mer kvalitativt ihop än bara hemmets sysslor. Då tittar vi automatiskt utanför ramarna och är mer mottagliga för tips och idéer än att se dem som en negativ påminnelse om sitt eget ekorrhjul…

  • Välj tid: det är inte under åren med barn vi kommer att göra karriär eller tjäna mest pengar…
  • Rutiner: att skapa och planera en vardag som innehåller möjlighet till aktivitet
  • Ledord för familjen: låter lite fjantigt men sedan vi börjat blogga har det vuxit fram ord som blivit viktiga i alla våra val t.ex rörelseglädje, tillsammans, utomhus osv.
  • Börja enkelt: tävla inte med andra om att göra häftiga saker, vad blir bra för just er och gör mer av det! En skogstur kan absolut vara att ni går en bit längs ett motionsspår så länge det är en fin stund för er tillsammans!

Åmålsfamiljen

Vår utebakgrund:

Pappa Andreas har ingen direkt vana av friluftsliv men aktiv har han alltid varit. Under sin uppväxt har han utövat både simning och aikido. Hos oss är det han som står för kreativiteten och stabiliteten – matlagning har alltid varit hans starka sida så outdoor cooking har blivit det område han basar över under familjens stunder utomhus.

Mamma Elin är landsortsungen som jobbat i ladugård, varit med i både Mulle och Strövarna med föräldrar som engagerat sig ideellt. Uppvuxen med att pyssla med djuren, trädgården och träna så ser hon tusen möjligheter till upptåg vart vi än är. Familjens motor helt enkelt. Ingen vet vad hon plötsligt kommer med för tokigt förslag…

Hela tiden har stunderna utomhus egentligen varit basen i familjens vardag, det är med aktivitet vi känner att vi är nöjda med tillvaron – även om vi lika mycket älskar känslan efteråt, nöjdheten är lika viktig del.

Åmålsfamiljen

Åmålsfamiljen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *