Test av Bergans Lilletind

Välkommen att läsa detta test av Bergans Lilletind! Har du själv erfarenhet och vill dela med dig? Kommentera gärna så lägger vi till det också! Läs gärna också inlägget om packvolym på Bergans Lilletind eller artikeln om att välja bärstol.

Korta fakta om Bergans Lilletind

Vikt: 3,4 kg
Längd på bäraren: 155-195 cm
Maxvikt på barn: 17
Självstående: Nej
Packutrymme: Går ej få fram, men vi skulle uppskatta total packvolym till 8-10L

Test av Bergans Lilletind – så har vi gjort

Bärstolen som testas här är en grå Bergans Lilletind, inköpt september 2012. Använd otroligt mycket med två olika barn i åldrarna 8mån-4år. Bärarna har framförallt varit två vuxna på 170cm, en smalare kvinna och en bredaxlad man. :)

Köp Bergans Lilletind – våra tips på var

Köp Bergans Lilletind hos Outdoorexperten för 1995kr.

Köp Bergans Lilletind hos XXL för 1999kr.

Barnets sittdel

Barnets position

I Bergans Lilletind bärstol sitter barnet i en bra position i en ställbar sits. Den går relativt lätt att justera för det aktuella barnet, dock lite klurigt om barnet redan sitter i. Justeringen sker genom att dra åt eller lätta på en rem i ett spänne framför barnet.

Vi har använt denna möjlighet till justering dels utefter hur långt och stort barn som suttit i bärstolen. Men det vi uppskattat med möjligheten till enkel justering är att det gått att förändra sittpositionen när barnet somnat eller ska sova. Vi har då helt enkelt sänkt sittdelen så att barnet sjunkit längre ner i bärstolen. Delen mellan barnet och bäraren har då kunnat användas som kudde för det sovande barnet.

Test av Bergans Lilletind

Barnets sele/bälte

Denna bärstol har ett 5-punktsbälte för att barnet ska sitta ordentligt fastspänt i bärstolen. Sidoremmarna i bältet är inte justerbara men vi har aldrig uppfattat detta som ett problem trots att vi burit barn i olika åldrar, storlekar och med olika mängd kläder. Det stora problemet är att det är svårt att komma till när en ska sätta fast barnet. Spännet sitter nämligen på barnets mage och det blir lätt knöligt att nå in.

Axelremmarna i 5-punktsbältet är justerbara, men justeringen sker inuti ett fack vilket gör att det är ganska svårt att komma till ordentligt. Vi har sällan gjort denna justering utan upplever att barnet sitter bra ändå. Test av Bergans Lilletind

 

Stigbyglar

Stigbyglarna på denna bärstol är i form av remmar som kan justeras i längd och som spänns fast med kardborreband. Minskar risken för att barnets fötter ska domna och gör att barnets skor sitter kvar även när vandringen är slut! :)

Test av Bergans Lilletind

Bärkomfort

Midjebältet är mycket bra avlastande och bärsystemet har också både bröstrem och remmen mellan axelremmarna och bärstolen. Alltså den rem som gör det möjligt att få bärstolen att komma lite närmare bärarens rygg i ovankant. Ryggens längd är möjlig att justera i tre olika höjder.

Då Bergans Lilletind är en nättare modell av bärstol har man också behövt göra avkall på bärkomforten om det görs en jämförelse med exempelvis en större vandringsryggsäck. Det som vi framförallt önskat vore lite mer vadderat är axelremmarna.

Men trots att vi saknat mer vaddering i axelremmarna har vi använt denna bärstol under många timmars vandring och varit mycket nöjda med bärkomforten. Det kan dock nämnas att vi aldrig använt någon annan bärstol och alltså endast har bärsele att jämföra med.

Test av Bergans LilletindTest av Bergans Lilletind

Test av Bergans Lilletind

Packningsmöjlighet

Hur många liter bärstolen rymmer i packning har inte gått att få tag på information kring. Men vi uppskattar den totala volymen till ungefär 7-10L.

Bärstolen har ett större avtagbart fack (med egen bärrem) under barnets sittdel. Detta fack har stor öppning och rymmer gott och väl både extrakläder, blöjor och fika.

Test av Bergans Lilletind

Test av Bergans Lilletind

Test av Bergans Lilletind

Det övre facket bakom barnets rygg är tvådelat. Det innersta rymmer solskyddet/taket samt remmarna som justerar barnets axelremmar. Det yttre facket innehåller ett antal mindre nätfack som stängs med blixtlås. Men om dessa småfack inte fylls till bredden rymmer detta fack också precis på gränsen en Camelback på 2L.

Test av Bergans Lilletind

På båda sidor av barnets sittdel finns två nätfack med plats för småsaker eller en vattenflaska. Det vi upplevt är dock att barnet som sitter i bärstolen ibland störs av prylarna i dessa fack. Dels vill de gärna pilla upp det som finns där i och då är ju risken att sakerna tappas längs vägen. Men vi har också upplevt att barnet som sitter i inte kan röra sina armar som önskat om vattenflaskan sticker upp ur detta fack. Så vi har egentligt bara använt dessa fack ibland.

På båda sidor av midjebältet finns plats för förvaring av småsaker. Ett nätfack och en stängbar (blixtlås) ficka.

Test av Bergans LilletindTest av Bergans Lilletind

Solskydd och regnskydd

Ett separat tak går att fästa fast på denna bärstol. Taket förvaras i en egen ficka bakom barnets rygg.

Takets sätts på plats genom att sticka ner två pinnar i hålor i bakändan samt genom att knäppa fast två mindre remmar i framkant. Ovandel och bakre del av detta tak är vattenavstötande tyg. En bit ner från taket på båda sidorna samt framdelen är genomskinlig plast. Under dessa fönster är det helt öppet ner till bärstolens sittdel.

Inget separat regnskydd finns till denna bärstol. Vi har löst regnskydd på barnet genom att ha regnkläder på barnet samt att ha taket på.

Test av Bergans Lilletind

Smidighet på resa

Bergans Lilletind är en av de absolut smidigaste och nättaste bärstolarna på marknaden! Dels för att den går att fälla ihop väldigt mycket, men också för att man valt att endast ha ett mindre stödben.

Det märks att Lilletind är en modell med syfte att vara liten och nätt men att ändå kunna bära barn upp i åldrarna. Vi har burit vår då 3,5-åring (då ca 106cm och 16kg) i denna bärstol några km. Visserligen inte optimalt men absolut fungerade det!

Anledningen till att vi valde modell var att den var just nätt och smidig och därmed enklare att få med på resa. Den avgörande faktorn var att den faktiskt fick plats inuti min resväska! Vi köpte den inför en månadslång resa till USA där vi planerade många dagsvandringar. Och vi bestämde oss för att vi skulle behålla den ifall den fick plats inuti resväskan så att vi skulle slippa betala för att checka in ytterligare ett bagage. Och med lite trixande och vändande fram och tillbaka fick den faktiskt plats!

Test av Bergans Lilletind

Stödben

Stödbenet är fast och egentligen bara som en platta för att ställa ned bärstolen på en kort stund medan du fortfarande håller i den. Den saknar alltså helt ett stödben för att kunna stå själv. Många uppskattar de modeller som har detta självstående stödben då bärstolen då går att ställa ner medan barnet sover. Det är också enklare att ta av och på bärstolen ifall den kan stå själv. Men vi har aldrig upplevt det som något större problem utan har hittat andra tekniker för detta. Och har istället uppskattat att det inneburit att bärstolen är väldigt nätt i jämförelse med andra.

Test Bergans Lilletind

Smarta finesser

Inuti det yttre facket på ryggen finns små nätfack som är jättebra att förvara småsaker såsom mobiltelefon, napp och nycklar i. Även facket på midjebältet är välanvänt för liknande syfte!

Möjligheten att kunna justera sitthöjden har varit väldigt användbar då det gjort att även sovande barn suttit ombonade.

Utebarn.se tycker till

Bergans Lilletind är en väl utvecklad bärstol, jämför gärna med de gamla bärstolarna från 80-talet där sittdelen bestod av en påse och bärsystemet var en gammal hederlig ramryggsäck (och dessutom ofta utan avbärarbälte).

Vi hade däremot gärna sett en ytterligare förstärkning av bärsystemet, framför allt på axelremmarna. Vi saknar också en plats för integrerat vätskesystem. I övrigt har vi varit mycket nöjda med denna bärstol och den är definitivt en av de friluftsgrejer vi köpt de senaste åren som verkligen har använts och uppskattats av oss alla!

Och återigen… att denna bärstol är nätt och liten i jämförelse med andra har varit guld för oss! En bonusgrej med att denna bärstol är ju dessutom att den är lättare att förvara! :)

Test av Bergans Lilletind

Test av Bergans Lilletind

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.