Hjälp! Mindre plast? Var ska jag börja?

Plast – nutidens stora bov?

Vi har väl alla hört varningarna om att plast är nutiden stora bov. Mot vad? Mot lite allt möjligt. Miljöförstöring, hormonpåverkan och ökad sophantering. Bland annat.

Men ok. Om jag då äntligen kommit så långt att jag tänkt tanken på att göra någon liten förändring i mitt eget liv…. vaaaaar i all denna djungel ska jag börja? Om jag tittar ett varv i rummet jag sitter finns det ju plast överallt. Inte kan jag väl rensa ut allt? Nu på en gång?

Så på temat mindre ett miljövänligare hem gör vi här en miniserie i tre delar. Håll utkik!

Ring en vän, eller i mitt fall en kusin!

– Hej min plasthatande inspirerande kusin vitamin! Nu försöker jag lära mig lite i den här djungeln och vet liksom knappt var jag ska börja., Emma.

– Ja det blir lätt för mycket när man ska tänka på allt med hållbarhet, plast, gifter mm, jag kan känna mig så deppig och att det nästan känns hopplöst, för det går ju inte att göra allt man vill eller typ borde, man måste ju leva också. Men små steg och att i alla fall göra det man tycker känns viktigast är ju bättre än inget tänker jag!, Josefin.

– Jag har nog inte läst på tillräckligt mycket än för att känna det hopplösa. Men förstår hur du menar. Men jag har också bestämt mig, framför allt sen jag blev förälder att så länge jag tar steg mot BRA förändringar så är det gott nog. Ork, tid och förmåga skiftar så mycket med små barn i sitt liv så då får helt enkelt allt som är och blir av vara gott nog. Jag kan inte vara 100%-ig, då hinner jag inte leva. Och det är ju liksom också viktigt. Likasom att det är viktigt att lära sina barn att det är härligt att vara ute, att rörelse gör gott och att de får med sig ett bra självförtroende och förmåga att våga prova och utmana sig själv längs vägen. Och inte minst, allas lika värde och att erbjuda både flickor och pojkar allt utan att välja åt dem för att de har snopp eller snippa. Det är ju så himlans väldans många områden en vill lära och ge sina barn det bästa där är. Och då får jag liksom vara nöjd även om jag inte når hela vägen i något. Och att fira delsegrarna. Som ett exempel ikväll när Elias vägrade hoppa ner i sovsäcken i vagnen för nattningspromenaden vi kör ett par gånger i veckan nu sen jag faktiskt kan och får promenera. Han sprang istället hela rundan. Lycklig! Då blev den här mamman väldigt stolt och glad! Jag har lyckats lära mitt barn att rörelse är härligt. Och minst lika bra i det totala som att all plats är borta ur vårt kök. Ungefär så resonerar jag. Hänger du med?
Kram och gonatt (och tack för att vi har såna här fina föräldrafunderingar tillsammans!!!)! , Emma
Hjälp! Mindre plast? Var ska jag börja?

Det får ALDRIG bli ett tvång

Först av allt!!! Först av allt vill jag understryka (alltså verkligen!) att detta är något en kan börja fundera över när barnen sover tillräckligt många timmar på nätterna, amningsstunderna fungerar bra och du själv tagit dig upp över ytan tillräckligt mycket i småbarnsåren för att du själv ska orka börja ett nytt projekt. Så var det åtminstone för mig.

Som gravid med mitt första barn köpte jag visserligen boken Den onda badankan men efter ungefär två kapitel blev jag så nojig så att jag faktiskt kastade boken. Och har aldrig tänkt på att läsa den igen. Men nu, fem år senare, är jag redo för att börja ta mig an ämnet igen, att liksom nosa lite på det.

Så jag har börjat, i små steg, förändra min hemmiljö för att vår familj ska få möjlighet till mindre kemikalier i vår vardag. Det får liksom aldrig bli ett tvång att göra sådana här förändringar. Det tror jag är mer skadligt än plasten i sig.

Några första steg mot plastminskning

Så i en liten miniserie vill jag här ge dig som läsare några små råd på var du kan börja. För att liksom göra det hela lite mer överskådligt och greppbart. Några konkreta prylar du faktiskt bör kasta och vilka nya som är värda att skaffa.

Två länktips för dig som vill läsa mer!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.