Gör ditt eget ekokit till bebisen

Ett ekokit till bebisen är en perfekt present till ett nytt litet liv. Eller en möjlighet för hela familjen att skapa nya mer hållbara vanor. Väntar du en ny liten varelse till vår värld? Eller är du på väg att fylla en annan viktig roll i den där kommande lilla krabatens liv? Oavsett vad grunden är till att du hittat in här så kan vi lova dig att du hittar något här som tar dig ett miljövänligare steg framåt. Och det kan också göras till den perfekta presenten till en nyfödd bebis och dess föräldrar.

Ekokit till bebis – innehåll

 • Våtservetter med kokosolja
 • Ekotipsets fönsterputs (/mirakelspray / allrengöring)
 • Sköljmedel
 • Bivaxdukar
 • Vetevärmare
 • Babypuder
 • Ättiksvatten + potatismjöl för kissfläckar i soffan
 • Bitring
 • Lugnande ansiktsmask för trötta föräldrar
 • Återanvändningsbara kaffefilter
 • Recept och instruktioner (ladda ner gratis pdf här nedan)
ekokit till bebisen

Våtservetter med kokosolja

(Receptet utgår från inlägget hos pasmallen.se)

Varför inte göra egna våtservetter med kokosolja? Det är busenkelt och du slipper alla konstiga ingredienser som kan finnas i de färdiga plastförpackade…. (även om det visserligen är en outtalad överenskommelse alla föräldrar emellan att aldrig prata högt om de där magiska våtservetterna som både rengör små gulliga bebisrumpor och tvättar bort fläckar på de vita möhippekläderna…). Helt enkelt en perfekt början på ett ekokit till bebisen.

Vatten
Kokosolja (finns doftfri för den som liksom jag inte gillar kokosdoften!)
Torra tvättlappar
Förvaringsburk

 1. Tvätta och sprita händerna. God hygien är väldigt viktigt! Kokosolja möglar snabbt om den eller våtservetterna har träffat på bakterier. (Pilla alltså inte på de kvarvarande servetterna i burken/påsen för då kontamineras dessa också…)
 2. Vik våtservetterna på mitten. Antingen läggs de i en hög eller så lägger du dem omlott så ploppar nästa servett upp när du tar den översta. 
 3. Värm vatten (24 grader är gränsen för när kokosolja smälter) men om du har tid att vänta på att servetterna ska svalna så blir det en reningsprocess i sig om du låter vattnet koka upp helt. 
 4. Lägg i 1-2 msk kokosolja i vattnet. Låt kokosoljan smälta helt. 
 5. Lägg tvättlapparna i förvaringsburken.
 6. Häll kokosvattnet över tvättlapparna. Vänta en stund och häll ut eventuellt överskottsvatten. 

Du kan antingen som vi här lägga tvättlapparna i en glasburk (vi har köpt denna på ikea) eller köpa en Funkybox för just våtservetter.

Snabbvariant: Ta en större skål och häll på vatten. Två skedar kokosolja och in i micron ett par minuter. Doppa en bunt våtservetter i skålen och lägg över i förvaringsburken eller en ziplockpåse. Glöm inte att hälla ut överskottsvattnet innan du ger dig av! 

ekokit till bebisen

Vaxduk

Bivax
Tyg
Pensel

Bivaxdukar kan användas som förvaring av smörgås på utflykt, lunchmackan på jobbet, istället för plastfolie över en skål eller en halv citron eller ett halv äpple i kylen. Bivaxduken tvättas genom att sköljas i ljummet vatten (obs! För varmt vatten smälter bivaxet…) eller genom att diskas lite lätt med några droppar diskmedel. En ovärderlig grej i ditt ekokit till bebisen.

Läs mer i vårt inlägg om hur man gör egna bivaxdukar

Köp bivaxgranulat hos bodystore.se

Fönsterputs / Mirakelspray / Allrengöring

(Receptet kommer från Ekotipset.se)

Ättika eller ättiksprit
Handdiskmedel
Vatten
Tom sprayflaska

Blanda 20% ättika (eller 40% ättiksprit) i den tomma flaskan. Fyll på med vatten. Droppa i några droppar handdiskmedel. Blanda. Färdigt! Funkar till allt möjligt. Alltifrån fönsterputs, algrengöring på balkongen/uteplatsen till grovrengöring i köket. 

ekokit till bebisen

Sköljmedel

Ättika
Vatten
Tom flaska

Blanda 1/3 ättika och 2/3 vatten i en tom flaska. Häll ca 2 msk i sköljmedelsfacket när du tvättar. Gör tvätten mjukare och är en baddare på att få bort dålig lukt i gamla handdukar eller annan tvätt. Ett väldigt enkelt inslag i ditt babykit till bebisen.

ekokit till bebisen

Vetevärmare

Tyg
Matvete / mathavre
Nål och tråd eller en symaskin

Ta ett gammalt trasigt lakan och klipp ut en lagom stor rektangel (jag fick använda dubbelt tyg då mitt lakan var väldigt tunnslitet). Sy runt kanten men lämna ett litet hål för att fyll på med vete/havre. Jag fyllde på värmaren med ekologiskt matvete och mathavre och sydde igen hålet. Sedan fördelade jag blandningen i två halvor och sydde en mittsöm för att skapa två separata fack. Sedan sydde jag ett fodral som går att ta av och tvätta. En vetevärmare fick liksom bli en bonus i mitt ekokit till bebisen – den är ju verkligen något som kan komma till användning i många år framöver.

Värmaren går sedan att lägga in i micron ett par minuter, allt efter effekten på micron. Används för frusna fötter, vid mjölkstockning under amning eller som en trygg varm kompis i bebisens bädd (men var noga med att den inte är för varm!). 

ekokit till bebisen
ekokit till bebisen

Babypuder

Majsstärkelse
Förvaringsburk

Fyll på burken med majsstärkelse (jag använde vanlig maizena från ica). Droppa i några droppar eterisk olja om du vill ha en lätt doft. Jag gjorde det inte då jag vill att det ska vara så rent som möjligt för bebisen. 

ekokit till bebisen
ekokit till bebisen

Ättiksvatten + potatismjöl för kissfläckar på sängar och soffor

Potatismjöl
Glasburk
Ättika
Vatten
Sprayflaska

Blanda ca 1/3 ättika och 2/3 vatten i flaskan. Förvara potatismjölet i en burk som du vet inte blandas med övrigt i skafferiet. Spraya rejält över ytan som fått (nya eller gamla) kissfläckar. Sprid ut så mycket potatismjöl på den våta ytan så att potatismjölet till slut blir torrt när det läggs ut. Du ska alltså lägga på lite mer potatismjöl än vad som egentligen behövs för då har du lagt ut tillräckligt för att kunna suga upp all vätskan. Låt stå några timmar. Dammsug sedan upp allt potatismjöl och kissfläckarna är borta. 

ekokit till bebisen

Bitring av trä med kaninöron

Något som bebisen faktiskt direkt kan ha glädje av är ju också roligt att lägga i ditt ekokit till bebisen. Kanske en bitring eller en virkad bläckfisk? Kaninöronen här virkade jag av ett bomullsgarn från Stoff och Stil. Bitringen är också köpt där. Mönstret till kaninöronen hittade jag här

ekokit till bebisen
ekokit till bebisen

Lugnande ansiktsmask för trötta föräldrar

Havregryn
Stavmixer
Skål
Vatten

Mixa havregryn till ett mjöl. Lägg lite av mjölet i en skål. Spara resten av havremjölet tills nästa gång. Tillsätt lite vatten och blanda runt. Vänta gärna en kort stund så att mjölet hinner svälla innan du börjar applicera i ansiktet. Kanske behöver du fylla på med lite mer vatten. Applicera sedan i hela ansiktet. Håll gärna fuktig genom att spraya vatten på ansiktet. Låt sitta så länge du har tid och lust och tvätta sedan av med vatten. För även om det här är ett ekokit till bebisen så mår alla nyblivna föräldrar bra av att sno till sig ett par minuters egentid då och då.

ekokit till bebisen

Kaffefilter

Tyg
Mall

Återanvändningsbara kaffefilter får bli sista grejen i vårt ekokit till bebisen. Efter att du bryggt kaffe häller du ut kaffet bland matavfall eller i komposten (jag lägger ofta gammalt kaffe i blomkrukorna när jag planterar om dem). Filt sköljer jag av i ljummet vatten. Någon gång ibland behöver filterna kokas upp i vanligt vatten utan diskmedel. Repetera tills vattnet i grytan blivit (typ) genomskinligt (eller så länge du orkar, jag brukar köra 2-3 omgångar beroende på hur längesen det var senast…).

ekokit till bebisen
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *