Klä barnen rätt, 10 grader

Vi på utebarn.se får ibland lite frågor skickade till oss och då vi tänker att det ju mycket väl kan vara fler som funderar över samma sak brukar vi (anonymt såklart!) publicera både frågor och svar här. För att fler ska kunna hitta bra information här hos oss på utebarn.se ! Har du någon egen fråga får du mer än gärna höra av dig på info (@) utebarn.se . 

”Hej Utebarn.se! Jag är mamma till en tjej på 7 månader och tycker det är svårt att veta hur mycket kläder mitt barn behöver vid olika temperaturer. Kan ni ge mig några bra råd? Hälsningar Klara”

Hej Klara! Såklart kan vi ge dig några bra råd. Först och främst vill vi tipsa dig om att läsa om lager på lagervår allmänna information om Lager-på-lager-principen! Där beskriver vi vad lager-på-lager-principen innebär och hur en bäst klär sina barn med ett tunt underställ som grund, ett värmande mellanlager och ett skyddande yttre lager i form av skalplagg.

Vill du läsa lite extra om Lager 3, skalkläder, så har Gneis riktigt bra information i Gneis Skalguide.

Vi börjar att svara på din fråga utifrån den temperatur som just nu råder i stora delar av landet, dvs 8-10 grader, mulet, lite småblåsigt och risk för en och annan regnskur. Och för att det säkert är fler som undrar som också har äldre barn så svarar vi för det också.

Spädbarn 0-6mån

För de allra minsta barnen räcker det ofta med en grund av de vanliga kläder de också har inomhus hemma. Lägg sedan till en extra tröja/kofta, mössa, vantar och tjocka strumpor.  Många av barnen i den här åldern spenderar ju mest tiden utomhs i vagn och där är det relativt enkelt att lägga till en tunn eller tjock filt och kanske använda en åkpåse eller ett varmt täcke. Barsele för vandringMen de barn som istället föredrar att hänga med i bärsele eller bärsjal är lite klurigare att klä efter temperatur. En fleeceoverall kan vara en bra lösning. Eller försök bära barnet så nära dig som möjligt och ta din egen jacka utanpå barnet så räcker en tröja och mössa ofta ganska långt.

Stillasittande små barn ca 6-12mån.

När temperaturen är kring 10 grader är det understa lagret inte det avgörande för att barnethåller sig varmt. Dessa små barn svettas i regel väldigt lite dessutom och då spelar dt inte så stor roll att lager 1, det undre lagret är i bomull. Läs mer om Lager 1 – Underställ. Det värmande mellanlagret är däremot desto viktigare. Om barnet framför allt ska sitta i vagn behövs kanske en vindtät jacka på överkroppen. Där vill vi gärna tipsa om Polarn O. Pyrets vindfleecejacka som verkligen fyller denna funktion superbt! Låt gärna barnet sitta i en åkpåse så håller sig benen varma och det är lätt att göra det varmt och gosigt om barnet somnar. vindfleece pop

Om barnet däremot inte ska vara i vagn hela tiden kan det vara en bra med fodrade byxor om väderleken är torr. Annars är ett par bra överdragsbyxor eller skalbyxor ett bra komplement till vindfleecejackan. Men om regnet hänger i luften rekommenderar vi skaloverall då detta är så mycket smidigare för dessa små barn istället för delat ställ med jacka och byxor. På fötterna kan barnet ha ett par tjocka strumpor/raggsockar eller ett par varma torsor. Och på toppen såklart en tunnare mössa.

Små barn i rörelse

De mindre barnen som är i rörelse behöver bra grejer! Dessa barn blir lätt kalla då deras rörelseintensitet inte är så hög som hos de äldre barnen. Aktiviteterna för dessa små barn kanske många gånger handlar om att sitta still i sandlådan, gunga eller kämpa med att försöka galonklädergå i klumpiga skor… :) I ganska stor utstäckning är det samma som för de små barnen som är stillasittande. Det räcker alltså gott med vanliga kläder under och en varm tröja. Och en tunn mössa såklart.

Utanpå är det bra med ett skal på något sätt som skyddar mot vind och väta framförallt underifrån. Vi är inga jättestora fantaster till galon men här kommer de väl till pass! Ett par galonbyxor (och ja, de från Ica fungerar alldeles utmärkt de med!) på ett barn som gärna sitter still i sandlådan ÄR kanon! Lätta att torka av och håller många gånger vätan borta. Komplettera gärna med en vindfleece på ovankroppen eller en skaljacka om det är regnigt.

Större barn i full fart

Det här är barnen som springer mer än de sitter, som är igång i full fart ena sekunden och sitter still nästa. Som rullar och hoppar, ålar och kryper, klättrar och busar. Då krävs det lite mer finlir med vilka kläder som väljs. För det första, det allra viktigaste, se till att det är kläder som barnet kan röra sig fritt i! Och som barnet får lov att smutsa ner! (Finkläder är jättebra att ha de gånger vi behöver packa in barnet hela och rena i bilen för att åka på kalas! Men se också till att det finns kläder som får lov att vara leriga och blöta och användas fullt ut!)

img_7668.jpgHär kanske det faktiskt kan vara finnas en vits att ha ett underställ i ull eller syntet på barnet. Åtminstone om det ska vara ute under längre tid, jag tänker framförallt mer än en timme ungefär. Även här ett värmande mellanlager som kanske är av lite tunnare sort, t.ex. en mikrofleece. Och ett skallager ytterst. Ett par skalbyxor i kombination med en vindfleecejacka tycker jag är ett vinnande koncept för dessa barn. Lätt att ta på skaljackan om regndropparna kommer. En tunn mössa är ett perfekt sätt att reglera temperaturen, barnet kan själv ta av och lägga i fickan när det blir för varmt.

Och om du vill läsa lite mer om vilka skalkläder vi gillar kan du kika på vår tester av skalkläder för barn. Testvinnare våren 2016 blev Gneis Turmalin!